Böbreklere böğürtlen

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2013 Güncelleme 08 Ocak 2013, 00:20
Böbreklere böğürtlen

İÇİNDEKİLER

Böğürtlenin yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Böğürtlenin şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında yararlıdır.

Egzamaya zahter
Dağ kekiği olarak da bilinen zahter çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay ya da kahve olarak tüketilebilir. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri kuvvetlendirir. Egzama şikayetlerine karşı da faydalıdır. Hamilelere ve guatr şikayeti olanlara tavsiye edilmez.

Guta dulavrat otu
Dulavrat otunun köklerinden elde edilen yağ kozmetikte de kullanılmaktadır. Aynı zamanda idrar söktürür. Kanı temizler. Deri hastalıklarına karşı faydalıdır. Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır. Şeker hastalığına karşı faydalıdır. Terleticidir. Saç çıkmasını hızlandırır ve kepeği azaltır.

Cilt bakım ilacı labada
Labadanın kurutulmuş kökü ve yaprakları ilaç olarak taze bitkisi de sebze olarak kullanılır. Yeşil tohumları kaynatılıp elde edilen su içilirse anne sütünü arttırır. Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları giderir. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek deri hastalıklarında kullanılır.

Aspir kilo verdirir
Aspir bitkisi kabızlığa karşı faydalıdır. Kolesterolü ve kan şekerini dengeler. Prostat ve göğüs kanserine karşı da koruyucudur. Vücutta biriken fazla yağı eriterek kilo vermeyi kolaylaştırdığı gibi yağ dokusunun enerjiye ve kas dokusuna dönüşmesine de katkıda bulunur.

Uykusuzluğa radıka
Radıkanın yaprakları salata olarak tüketilebilir. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Sarılıkta ve gut hastalığında faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Karaciğer şişkinliğini indirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur.

Soğuk ilacı hatmi çiçeği
Hatminin kökü, yaprağı ve çiçeği ilaç yapımında kullanılır. Göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. Öksürüğü keser. Nezle ve bronşit şikayetlerini azaltır. Boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarını giderir. Bağırsak iltihaplarında faydalıdır. İdrar yollarını yumuşatarak sancıları dindirir.

Çalapa idrar söktürür
Çalapanın reçinesinde, yaklaşık yüzde 40 oranında müshil etkiye sahip maddelerden bulunur. Kökler reçinenin dışında, şeker, nişasta ve zamk içermektedir. Bitkinin yumru kökleri temizlenip kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılır. İdrar söktürerek kabızlığı giderir ve ishal yapar.

Prostata gilaburu
Gilaburu reçine, tanen, organik asitler, saponin, arbutin, şekerler, acı madde ve C vitamini içerir. Suyu böbrek taşlarına karşı faydalıdır. Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur. İdrar yolu hastalıkları ve prostata iyi gelir.