Doğum sonrası kilolarımı nasıl verebilirim?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2013 Güncelleme 04 Ocak 2013, 00:00
Doğum sonrası kilolarımı nasıl verebilirim?

İÇİNDEKİLER

Öncelikle iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Genel beden değerlendirilmesi, hormon testleri ve şeker yükleme testleri yapılır. Metabolizmanı yavaşlatan sebepler varsa tespit edilir. Beraberinde uygun diyet planlanır. Ve mutlaka hareket etmelisin. Günlük hareketlerin üstüne yapılacak egzersizler kalıcı olarak sağlıklı kilo vermene yardımcı olacak. Emzirme devam ediyorsa su içmeyi unutma.

* 2 yıldır yemek yerken midem bulanıyor. Neden kaynaklanıyor?
Özellikle geniz eti, sinüzit, yemek borusundaki baloncuklar, reflü, çürük diş, midede gastrit veya ülseri olanlarda bulantı olabilir. Önce iç hastalıkları uzman muayenesi gerekli. Sonra tespitlere göre başka branşlar gerekebilir. Bir de bazı gıdalarla şikayetin tekrarlıyor mu, ona dikkat et. Altta yatan hastalık düzeltilmezse şikayet tekrarlar. Vakit kaybetmeden muayene olmalısınız.

* Sindirim bozukluğunun tedavisi ve beslenme şekli nedir?
Önce dişlerine ve burnuna baktır. Burnu tıkalı olanlar iyi çiğnemeden yutarlar. Dişleri bozuk olanlar istese de iyi çiğneyemezler. Çiğnemezsen sindiremezsin. Lifli, posalı gıdaları tüketmeye özen göster. Ambalajlı gıdadan uzak dur. Doğru pişirmeye dikkat et. Mümkünse uzun süre bekletmeden gıdaları tüket. Bu sayede gıdalar vitamin değerini kaybetmeyecektir.

* Mide ve bağırsaklarımdan gurultu geliyor. Rahatsızlık olabilir mi?
Bağırsak hareketlerinin artması genellikle Huzursuz Bağırsak Hastalığının işaretidir. Bununla beraber çok gazlı gıda tüketimi, hava yutulan (çerez yeme, sakız çiğneme...) durumlarda, tuvalet ertelemelerinde görülebilir. Başka şikayetler varsa önem taşır. Tuvalet erteleme, abur cubur yeme, çayı azalt, vakti gelince tuvalete git, elinle karnının sağdan sola ovala ve hareket et.

* Büyük ve derin nasırlar için cerrahi dışında kesin bir çözüm var mı?
Kesin çözüm nasır olma nedeninin ortadan kaldırılmasıdır. Genetik olarak ayak tabanı yüksek olanlar, yere basma bozukluğu olanlar, sürekli ayakta kalanlar, ayağı yoran ve sıkan ayakkabı giyenler tedavi olsa bile tekrar nasır olma ihtimali taşırlar. Ortopedik ayakkabı ve terlik kullanmak nasırı azaltır. Nasırlı bölge, doğru aralıklarla ve yavaş yavaş temizlenmelidir. Şeker hastaları kesinlikle nasır bantları kullanmamalı.

* Makatımda meme var. Kıl dönmesi mi yoksa basur mu olduğunu nasıl anlarım?
Makattaki meme-beze-kitle varsa bu genellikle hemoroid-basurdur. Yinede aynı bölgede basur dışındaki ihtimallerde unutulmamalı. Mutlaka İç Hastalıkları veya genel Cerrahi Uzmanına başvur. Kıl dönmesi ise bambaşka bir hastalıktır. Beze olması şart değildir.