Ülsere eşekkulağı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ocak 2013 Güncelleme 04 Ocak 2013, 15:24
Ülsere eşekkulağı

İÇİNDEKİLER

Eşekkulağının kökleri temizlenip kurutulduktan sonra kaynatılarak hazırlanan çayı içilebilir. Ülsere karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatır ve nefes darlığını giderir. Öksürüğü keser. Ağız, dil ve boğaz iltihaplarında faydalıdır. Kırık, burkulmalarda ve ezilmelerde iyileşmeyi hızlandırır.

Boğazlara aslanağzı
Aslanağzı çiçeği farklı renklerde kokusuz çiçekler açan ve daha çok süs bitkisi olarak kullanılan bir bitkidir. Balgam söktürücü etkiye sahiptir. Bu etkisi ile solunum yolu rahatsızlıkları, boğaz enfeksiyonları ve bronşit gibi hastalıklara karşı faydalıdır.

Astıma karşı keraviye
Keraviyenin kurutulmuş ve taze meyvelerinden elde edilen yağı kullanılır. Mide ve bağırsak gazlarını önler. İdrar söktürür ve özellikle yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Anne sütünü arttırır. Astım gibi solunum sistemi rahatsızlıklarında da faydalıdır.

Çıbanınilacı karaçalı
Karaçalı bitkisi flavonlar, tanen, paliurin ve uçucu yağ içerir. Bitkinin meyveleri ve taze yaprakları kullanılır. Kurutulup sıcak suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Ayrıca, taze yaprakları çıbanların üzerine sarılır. Kabız ve idrar söktürücüdür.

Ağrı kesici alıç ağacı
Alıç ağacının yaprağı, çiçeği ve meyvesi kullanılır. Alıç çiçeğinden yapılan çayı ile meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır. Suyu şerbet yapılıp içilirse baş ağrısını keser. Vücutta hiçbir alışkanlık yapmaz.

Gut hastalığına acıgünek
Başta potasyum olmak üzere kalsiyum zengini olan acıgünek göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Sarılıkta ve gut hastalıklarında çok faydalıdır.

Kalp dostu keklikgözü
Keklikgözü otunun çiçekleri toplanıp kurutulur ve çayı hazırlanıp içilebilir. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel çarpıntılarda ve tansiyon düşüklüklerinde faydalıdır. Bununla birlikte, etkisi zayıf ve kısa sürelidir. İdrar söktürücü etkileri de vardır.

Diyabete keçisedefi
Keçisedefinin çiçekli toprak üstü kısımları toplanıp kurutulduktan sonra sıcak suda demlenerek kullanılır. Tanen, galegin ve acı madde içerir. Anne sütünü ciddi miktarda arttırır. Kan şekerini düşürücü etkileri ile şeker hastaları için faydalıdır. Diyabeti olanlara tavsiye edilir.

Kenger diş macunu gibi
Kenger otunun köklerinden elde edilen kenger sakızı kullanılır. Bunun dışında kenger otu, sebze olarak kullanılabileceği gibi meyveleri kavrulup kahve olarak da içilebilir. Kenger sakızı çiğnenirse iştahı açar. Dişleri temizler ve diş etlerini kuvvetlendirir.