Kolesterol değil damar tıkanıklığı

'Kolesterol damarları tıkar mı' sorusunu herkes yanıtlıyor. Gerçek olan ise damar tıkanıklığının kalp krizi yaptığı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2012 Güncelleme 06 Aralık 2012, 00:12
Kolesterol değil damar tıkanıklığı

İÇİNDEKİLER

Son birkaç yıldır ortaya çıkan 'kolesterol faydalı mı zararlı mı' tartışmaları bir türlü dinmek bilmiyor. Canan Karatay ve Ahmet Rasim Küçükusta'nın öncüsü olduğu bir grup "Kolesterol damar tıkamaz. Statin denilen kolesterol ilaçları beyin kanaması, diyabete ve kalp yetersizliğine sebep oluyor. Bu ilaçlar ilaç firmalarının uydurmasıdır" diyor. Diğer hekimler ise kolesterolün serbest bırakıldığı diyetlerde büyük tehlikeler bulunduğunu söylüyor. İnsanlar hangisine inanacağını bilemezken kesin çözüm ise damar tıkanıklığının önüne geçmek oluyor.

DAMARA NE İYİ GELİR?
Uzmanlara göre egzersiz şart. Sigara ve alkol kesinlikle sakıncalıdır; buna ikinci ve üçüncü el duman da dâhildir. Damar tıkanıklığına karşı en iyi besinler ise şöyle:

ALIÇ
Kalp üzerinde etkisi olan zehir ihtiva etmeyen nadir bitkilerdendir. Koroner damarları genişleten bioflavononidler sayesinde alıç damarları genişletir ve kan dolaşımını artırır. Bu maddeler çok güçlü birer antioksidandır ve kalbe oksijen ve kan akışını artırırlar. Böylece kalp ağrılarını da giderir.

NAR
Kalbin en iyi dostlarındandır. Damar hastalıkları için birebirdir. Kalp ve kan yollarını koruyan bir çok madde içerir.

ÖKSE OTU
Damar genişletici ve damar tıkanıklığını önleyicidir. Bütün damarlar üzerinde etkisi vardır. Damarlardaki kireçlenmeyi de sertliği de giderir.

YER FISTIĞI
Üzerindeki kırmızı kabuğu ile yenmelidir. Bu kabuk oligomerik prosyanidinleri yoğun olarak içerir. Bunlar kalp krizini önlemekle kalmaz aynı zamanda inmeye karşı da vücudu korur.

HAYIT TOHUMU
Özellikle kadınlarda etkili olan hayıt otunun suda kaynatılarak günde üç kez içilmesi damar tıkanıklarını giderir.

37 MİLYAR DOLARLIK YALAN
İskoçya'nın en önemli profesörlerinden olan Malcolm Kendirck, 'Kolesterol gerçekleri kitabında şunları söylüyor: Kolesterol, kurumun soba borusunu tıkanması gibi damarı tıkamaz; bilhakis hücrelerin olmazsa olmazıdır. Kalp krizi geçirenlerin yarısının kolesterolü normaldir. Damar sertliğini önleyeceği iddiasıyla yasaklanan yumurta için 'yumurtadan özür diliyoruz' dendi. Kolesterol ilacı statinin yıllık pazar payı 37 milyar dolar. Ve bu ilaç kanser ile beyin kanaması yapıyor.