TÜKÜRÜK AZALIYOR
Dr. Dt. Ezel Yıldız Elmas, ağız kokusunun yüzde 80-90 oranında diş çürüğü nedeniyle olabildiğini söyledi. "Sağlıklı kişilerde ağız kokusunun sebebi dilin arka damağa bakan yüzeyindeki mikro organizmalardır. Bu koku da genellikle kahvaltıdan sonra kaybolur" dedi. Oruçluyken uzun süre aç kalındığı için tükürük salgısının azalarak, tükürüğün dili temizleyici ve yıkayıcı etkisinde düşüş olduğuna dikkat çeken Dr.
Elmas, sarımsak, soğan ve baharatlı gıdalardan uzak durulmasını isteyerek, şu önerilerde bulundu: Soğan-sarımsak yerine nane, maydanoz, taze fesleğen gibi yeşilliklerin tüketimi artırılmalı. İftar ve sahurda bol su tüketilmeli; sahur yemeği tamamlandıktan sonra mutlaka dişler ve dil temizlenmeli. Mümkünse ağız dezenfektanı ile gargara yapılmalı. Şekersiz sakızlar da ağız kokusunu hafifletebilir. Ağız bakımı yaparken mutlaka dil de fırçalanmalı.
DİŞ KONTROLÜ ŞART
Düzenli diş kontrolü İle ağız kokusunun önüne geçilebileceğini söyleyen Dr. Dt. Ezel Yıldız Elmas, şöyle konuştu: "Diş fırçalama ve diş ipi, iyi ağız bakımının önemli basamaklarıdır. Ancak dilin temizlenmesi ağız kokusu şikayeti olanlarda ilk sıradadır. Genel olarak dişeti problemleri kırık ve çürük dişler, eski ve kötü yapılmış protezler, tükürük salgısında azalma, ağız içi kaynaklı kötü ağız kokusunun sebepleri arasında sayılır."
KAŞIK TESTi YAPIN
Ağız kokusunu saptamak için 2-3 gün boyunca plastik bir kaşığı dilin arka yüzeyinden ön yüzeyine doğru sürükleyerek çekin. Kaşığı koklayarak durum tespiti yapabilirsiniz.