Bol yeşillik ye ağız kokusundan kurtul

Oruç tutarken ağız kokusundan şikayet edenler dikkat! Eğer sağlık sorununuz yoksa soğan-sarımsak yerine yeşillik yiyerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2012 Güncelleme 30 Temmuz 2012, 01:25
Bol yeşillik ye ağız kokusundan kurtul

İÇİNDEKİLER

Ağız ve diş sağlığı, Ramazan ayında oruçlu iken daha fazla önem kazanıyor. Ramazan'da, dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadar geçen uzun sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerine de yol açıyor. Ramazan'da yenilen bazı gıdalar da ağız kokusunu artırıyor.

TÜKÜRÜK AZALIYOR
Dr. Dt. Ezel Yıldız Elmas, ağız kokusunun yüzde 80-90 oranında diş çürüğü nedeniyle olabildiğini söyledi. "Sağlıklı kişilerde ağız kokusunun sebebi dilin arka damağa bakan yüzeyindeki mikro organizmalardır. Bu koku da genellikle kahvaltıdan sonra kaybolur" dedi. Oruçluyken uzun süre aç kalındığı için tükürük salgısının azalarak, tükürüğün dili temizleyici ve yıkayıcı etkisinde düşüş olduğuna dikkat çeken Dr.
Elmas,
sarımsak, soğan ve baharatlı gıdalardan uzak durulmasını isteyerek, şu önerilerde bulundu: Soğan-sarımsak yerine nane, maydanoz, taze fesleğen gibi yeşilliklerin tüketimi artırılmalı. İftar ve sahurda bol su tüketilmeli; sahur yemeği tamamlandıktan sonra mutlaka dişler ve dil temizlenmeli. Mümkünse ağız dezenfektanı ile gargara yapılmalı. Şekersiz sakızlar da ağız kokusunu hafifletebilir. Ağız bakımı yaparken mutlaka dil de fırçalanmalı.

DİŞ KONTROLÜ ŞART
Düzenli diş kontrolü İle ağız kokusunun önüne geçilebileceğini söyleyen Dr. Dt. Ezel Yıldız Elmas, şöyle konuştu: "Diş fırçalama ve diş ipi, iyi ağız bakımının önemli basamaklarıdır. Ancak dilin temizlenmesi ağız kokusu şikayeti olanlarda ilk sıradadır. Genel olarak dişeti problemleri kırık ve çürük dişler, eski ve kötü yapılmış protezler, tükürük salgısında azalma, ağız içi kaynaklı kötü ağız kokusunun sebepleri arasında sayılır."

KAŞIK TESTi YAPIN
Ağız kokusunu saptamak için 2-3 gün boyunca plastik bir kaşığı dilin arka yüzeyinden ön yüzeyine doğru sürükleyerek çekin. Kaşığı koklayarak durum tespiti yapabilirsiniz.