Kenelere dikkat edin!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Haziran 2012 Güncelleme 13 Haziran 2012, 00:00
Kenelere dikkat edin!

İÇİNDEKİLER

Acıbadem Fulya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hülya Kuşoğlu, yaz aylarında görülen enfeksiyonlardan korunma yolları hakkında bilgi verdi. Böcek, sinek, arı sokmaları ve kene ısırıkları da yaz aylarında sıklıkla görülen enfeksiyonlar arasında yer alıyor. Sıcak havada vücudu daha çok açıkta tutan giysiler nedeniyle kene tutması, sinek ısırması gibi durumlar daha sık yaşanıyor. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nca ilan edilen bazı daha yüksek riskli illerde olan kene yoluyla geçen Kırım-Kongo Kanamalı hastalığı için de dikkatli olunması gerekiyor.

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR...
Çünkü erken tedbir alınmazsa bu hastalık ölümcül seyirli olabiliyor. Vücudunda kene fark edenlerin en kısa zamanda eldiven giyerek ya da temiz poşet ile korunarak keneyi çıkartmaları ya da bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor. Kene, asla cilt üzerinde ezilmemeli. Bu sebeple tabiatta geçirilen günün ardından mutlaka vücudun tüm yüzeyi kene, böcek gibi zararlı haşerat açısından kontrol edilmeli.

* * *

KLİMALAR MİKROP SAÇIYOR
Yaz aylarında hiç kuşkusuz klimalar çok daha sık kullanılıyor. Klimalardan geçen legionella bakterisinin sebep olduğu zatürreye karşı dikkatli olunması gerekiyor. Klima bakımları ve temizliği takip edilmeli, vücudun çok sıcaktan çok soğuk ortama aniden geçirilmemesi, doğrudan klimaya maruz kalınmaması öneriliyor.