Televizyonu bakıcı yerine koymayın!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ocak 2012 Güncelleme 26 Ocak 2012, 00:00
Televizyonu bakıcı yerine koymayın!

İÇİNDEKİLER

Çocuğunuz özenerek yaptığınız sebze çorbasını nazlanmadan içsin, durmaksızın ağlıyorsa bir an önce sussun, işlerinizi bitirirken oyalansın ya da misafir gelecek aman evi dağıtmasın diye televizyonu kurtarıcı olarak mı kullanıyorsunuz? O halde bugün beyaz ekranın karşısında saatlerce oturttuğunuz çocuğunuz; ileride miskin, asosyal, konuşamayan, yeme bozukluğu ve iletişim eksikliği olan, yaratıcılıktan uzak ve odaklanamayan biri olarak karşınıza çıkarsa sorumlusunu uzaklarda aramayın! Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir; televizyon izlemenin çocuk üzerindeki etkileriyle ilgili şu bilgileri verdi:
Yapılan bir araştırmada; televizyon izleyerek vakit geçiren 6 8 aylık çocukların, izlemeyenlere göre günde 6-8 kelime daha az öğrenebildikleri ve beyin gelişimlerinin izlemeyen çocuklara göre yavaşladığı saptanmıştır. Yani televizyon; 2 yaş altı çocuklarda konuşma becerisini zedeleyip, iletişim, öğrenme ve konsatrasyonu olumsuz yönde etkileyip, dikkat dağınıklığına yol açması nedeniyle, bu yaş grubundaki çocukların televizyon seyretmelerine izin verilmemelidir.

Oyun sırasında arka planda televizyonun açık olması bile çocuğun odaklanmasına olumsuz etki eder.

Televizyon izlemek; çocukların zihinsel gelişimini olumlu yönde etkileyen anne veya bakıcısıyla yüz yüze etkileşim, iletişim kurmayı öğrenme ve yaratıcı problem çözebilme yeteneklerini de zarara uğratıyor.

Ebeveyinlerin veya bebek bakıcılarının; televizyon yerine çocukla birebir vakit geçirme, oyun oynama, konuşma, sevgisini gösterme, gezme- dolaşma, diğer çocuklarla iletişimini sağlama, masal anlatma vs. gibi birçok faaliyeti yapmaları doğrudur.

Çocukların odalarına bizzat televizyon konulmamalı, toplu ve birlikte seyredilebilecek ortamlarda televizyon olmasına dikkat edilmeli.

DÜŞÜNME YETENEĞİNİ KÖRELTİYOR
Çocuklara 3 yaş öncesinde televizyon seyrettirilmesi:
1- Çocukların konuşma becerisini olumsuz etkiliyor
2- İletişim kurma yeteneğini zayıflatıp, asosyallestiriyor,
3- Dikkat dağınıklığına neden oluyor, odaklanmayı bozuyor.
4- Bu çocukların kelime dağarcığını daraltıyor.
5- Beyin nöronlarını ve nöronların bağlantılarını öldürüyor.
6- Çocuklarda aktif öğrenmeyi olumsuz etkiliyor; yani konuşma, yazma ve düşünmeyi olumsuz etkiliyor.

DR. GÜLTEN ÖZDEMİR