Kalp sağlığı için altın öneriler

Kalp hastaları dikkat! Fazla tüketilen kırmızı et, kalp krizini tetikliyor. Onun için kurban etini tadımlık yiyin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Kasım 2011 Güncelleme 09 Kasım 2011, 01:33
Kalp sağlığı için altın öneriler

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramını hastanede geçirmek durumunda kalanların başında ise kalp ve damar hastalığı bulunan kişiler geliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, Kurban Bayramı'nda özellikle kalp ve damar hastalığı bulunanların dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

TADIMLIK YİYİN
Etlerin içerdikleri en yoğun besin öğesi olan protein, beslenmenizde ihtiyacınıza göre yer almalı. Özellikle kalp hastası olan bir kişinin mümkünse et tercihini beyaz etten yana kullanması gerekiyor. Şayet kurban etinden yemek istiyorsa da günde en fazla bir öğün ve tadımlık olarak kırmızı et yemesi öneriliyor.

SAKATATI KISITLI TÜKETİN
Sakatatların protein miktarları kırmızı ete benziyor, içerdikleri yağ miktarı da etten daha az oluyor. Ancak kolesterol içeriği açısından bakıldığında 100 gr karaciğer ve böbrek günlük kolesterol ihtiyacının tümünü, beyin ise 6 katını içeriyor. Bu nedenle kalp damar hastalıkları açısından riskli gruptaysanız bu tip gıdalardan uzak durun. Ancak kolesterolünüz yüksek olmasa bile fazla miktarda sakatat tüketmeyin.

ACIKMADAN YEMEYİN
Bu dönemlerde beslenme düzeninde yapılan en büyük hatalardan biri acıkmadan yemek yemektir. Kişi aç olmasa bile önüne lezzetli bir yemek getirildiğinde geri çevirmiyor. Özellikle bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekler tansiyonun aniden yükselmesine ve kalp spazmına neden olabiliyor. Bu sorunlar genellikle yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkıyor. Yatmadan 2-3 saat öncesinde yemeğe nokta koymak gerekiyor. Yatıncaya kadar yemek kişide kalp krizi ataklarının başlamasına neden olabiliyor.

İKRAMLARDAN BİR TADIMLIK ALIN
Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlardan birer çatal almaya özen gösterin. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek gıdalar tüketiyorsanız, gün içerisinde mutlaka sebze ve sıvı içecekleri de almaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kilo alımı hızlanabilir. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise, egzersiz. Kişilerin ziyaretlere mümkünse yürüyerek gitmeleri ya da günün sonunda en az 30 dakikalık bir yürüyüş yapmaları faydalı oluyor.

ÖZEN GÖSTERİN...
Özellikle kalp hastalarının bu dönemlerde beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerekiyor. Göğüste, kolda, karın üst bölgesinde ya da sırtta daha önce hissetmediğiniz bir yanma veya sıkışma hissi duyarsanız mutlaka doktora başvurunuz. Bu durum kalp krizinin belirtisi olabilir.


UZMANI PROF. DR. SİNAN DAĞDELEN