Çare'sizsiniz

Uzmanlara göre; madde kullanan çocukların tedavisinde temel ilkeler var: Bağımlı, öncelikle uyuşturucunun zararlı olduğunu kabul etmeli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Kasım 2011 Güncelleme 08 Kasım 2011, 02:19
Çare’sizsiniz

İÇİNDEKİLER

Madde bağımlılığına karşı 'Çaresiz değiliz' vurgusu yapan uzmanlar, tedavi konusunda bazı temel ilkelere dikkat çekiyor. Öncelikle tedaviye karar vermek bağımlı için çok önemli bir süreç. Karar verme tek bir aşamadan oluşmaz. Kişi önce madde kullanımının kendisine getirdiği zararlarından haberi yoktur ya da bunların farkında değildir. Daha sonra farkındalık dönemi gelir. Kişi artık madde kullanımının kendisi için zararlı olduğunu kabul etmektedir. Ancak henüz bırakıp bırakmamaya karar verememiştir.

DESTEĞE DİKKAT!
Bu noktadan sonra madde kullanmayı bırakma aşaması gelir. Bunun için girişimlerde bulunur ve bırakır. Birçok bağımlı, madde kullanmayı bırakma isteğini belirtmektedir. Ancak isteğin belirtilmesi yeterli değildir. Çünkü bağımlılık bir bütündür. Kişinin bütün yaşamı içine girmiştir. Yaşadığı ortam, arkadaşları, ailesi ve işi önemli belirleyicilerdir. Söz konusu olan bu dış etkenler ötesinde, kişi kendi düşünce ve davranışlarını değiştirmeyi öğrenmelidir. Öte yandan bazı ilkelerin uygulanması gerekir. Ancak aile kişinin tedavi olma isteğini artırabilir. Bunu kimi zaman bazı ödüller ile kimi zaman ise baskı ile sağlayabilir. Birçok aile bağımlıya sonsuz destek sağlamaktadır. Aksi şekilde durumun daha kötü olacağına inanır. Oysa ki kişinin durumu bu destek ile daha da kötüye gitmektedir. Bu nedenle aile desteğini minimal düzeye indirerek bağımlıya yardımcı olabilir. Tedavi girişimleri için her zaman açık tutulan destek teklifi diğer alanlarda kısıtlanmalıdır. Bağımlılığın tedavisi ömür boyu sürer.

BİR DEFADAN ÇOK ŞEY OLUR
Bağımlılık uzmanı ve Pskiyatr Doktor Ümit Yazman, ailelere ve gençlere seslenerek yeni uyarıda bulundu: 23 yıldan beri bu işi yapıyorum. Binlerce hasta gördüm. Bugüne kadar ben daha tek bir hasta görmedim ki, bu maddelerden herhangi birini kullanırken, 'Ben şunu bir kere kullanayım, bir daha kullanmayayım' diye başlamasın. Bir tek bir kullanım bağımlı hale getirebilir."


Mevlüt YÜKSEL