Doktor Bey yardım edin hiç 'meni' gelmiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2010 Güncelleme 28 Ağustos 2010, 00:00
Doktor Bey yardım edin hiç ’meni’ gelmiyor

İÇİNDEKİLER

21 yaşında 185 cm boyunda 66 kiloda bir gencim. Sperm testimde spermatozoid hücresi görülmedi. Çekilen ultrasonda varikosel bulunmadı. "Azospermi" dedi doktor bey. Hormon değerlerimin de normal olduğunu söyledi. Asıl sorunum benden hiç meni gelmemesi. Ne yapmam gerekir? Doktor bey bana yardım edin.
CEVAP
Azospermi yani sperm hücresinin görülmemesi iki sebepten dolayı kaynaklanmaktadır. Birincisi testiste sperm üretiliyor olabilir ancak kanalda tıkanıklık olduğu için dışarıya atılamıyor olabilir. İkincisi testiste sperm üretilemiyor olabilir. Öncelikle Bunu ayırmak gerekir. Bunu da muayene, FSh testi ile ve gerekirse ultrason ile ayırırız. Geçmiş olsun.

İLAÇ VERMEDİ
24 yaşında bir erkeğim. Sol karın bölgemde ağrı oluyor. Bir üroloğa gittim. İdrar tahlili ve röntgen istedi. Röntgende o tarafta bir şey gördü idrar tahlilimde de kanama çıktı. İlaçlı böbrek filmi istedi. Film normal çıktı. Hiçbir ilaç vermedi. Bu ağrılar devam ediyor ne yapmalıyım? Kime başvurabilirim?
CEVAP
Böğür ya da yan ağrılarının birçok sebebi vardır. Genellikle de birbiri ile karışır. Daha çok hastalarımızın endişesi bu ağrının bir böbrek ağrısı olup olmadığıdır. Kas ağrısı, eklem ağrısı, sinir kökü ağrısı dediğimiz radikülit ve taş düşürme ağrısı hep birbiri ile karışabilir. Bu ağrı için bir dahiliye uzmanına gitmenizi öneriyorum.

AMELİYAT ŞART MI?
Babam 62 yaşında. Prostat şikayetleri vardı babamın, çekilen ultrasonda prostatı büyümüş çıktı bir de mesanede 3 cm'lik yuvarlak bir taş bulundu. Hocam benim sorum ameliyat mı yaptırmak gerekir yoksa taşın ameliyatsız olarak şok dalgasıyla kırılması mı daha uygun olur?
CEVAP
Mesane taşı ile birlikte prostat büyümesinde yapılacak en iyi tedavi ameliyattır. Çünkü erkeklerde mesane taşları genellikle prostat büyümesine bağlı oluşur. Dolayısı ile sadece taşı kırmak yeterli olmayabilir. Yeniden taş oluşabilir ve kırılan parçalar da kolaylıkla atılamaz. Kaldı ki, mesane taşlarında taş kırma ilk tedavi seçeneği de değildir. Geçmiş olsun.

GÖZ TORBALARI
28 yaşında ev hanımıyım. Son zamanlarda sık sık idrara çıkıyorum. Bir de göz torbalarımın altında şişlik oluyor. Ellerim ayaklarım sabahları bir hayli şişiyor. Krem kullandım ama hiçbir işe yaramadı. Bu konuda nasıl bir tedavi yöntemi önerirsiniz?
CEVAP
Sık sık idrara çıkmanın ve bol idrar yapmanın çok farklı nedenleri olabilir. Öncelikle idrar yolu iltihabında, aşırı çalışan mesanelerde, böbrek yetmezliğinde ve şeker hastalığında bu şikayetler görülebilir.
Göz altlarındaki şişlik de böbrek yetmezliğinde görülebilir. Bu konuda rahatlamak için en kısa sürede tam teşekküllü bir hastaneye başvurun.