atv ekibi buldu

Kutsal toprakları karış karış gezen atv ekibi, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in annesi Hz. Âmine'nin Ebva Köyü'ndeki kayıp kabrini bulup görüntüledi

Giriş Tarihi 10 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 22 Eylül 2010, 17:18
atv ekibi buldu

İÇİNDEKİLER

Ramazan boyunca yayınlanacak "Mekke ve Medine Sahur" programının çekimleri için Suudi Arabistan'a giden atv ekibi, daha önce ekranlara taşınmamış kutsal mekânlara ulaştı. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in 6 yaşındayken kaybettiği annesi Hz. Âmine'nin Ebva Köyü'ndeki kayıp kabrini bulan atv, navigasyon yardımıyla kabrin koordinatlarını da belirledi.

Mekke'ye 150, Medine'ye 300 klometre mesafedeki Ebva Köyü'nde kayalık bir vadideki tepede bulunan kabrin, 5 yıl önce, inşaat makineleriyle ortadan kaldırıldığı biliniyordu. Bir tepeyi düm düz eden iş makineleri, Hz. Ümmü Eymen tarafından defnedilen Hz. Âmine'nin kabrini de yok etmişti.

Hadis doktoru ve bölgeyi yakından tanıyan Erkan Aydın liderliğinde, 50 dereceyi aşan sıcakta, yaklaşık 7 saat boyunca "yasak bölge"de yürüyen atv ekibinden Faysal Atıl ve Muharrem Coşkun, taşlarla işaretlenmiş kabri bulmayı başardı. Adım adım gezilen vadide Hz. Amine'nin kayıp kabri, sökülen tepenin kalıntıları arasındaydı. Hz. Amine'nin kabri başında dua eden atv ekibi, buranın koordinatlarını da belirleyerek, ilk sahur programında izleyiciye ulaştıracak.

İşte o kabrin koordinatları: Ebva Vadisi, 23.1099 Kuzey enlemi, 39.0497 derece doğu boylamı arasında yer alıyor. Bölgeye girmeyi başaran hacı ve umreciler izleyecekleri koordinatlar sayesinde, Hz. Amine'nin kabrini daha kolay bulabilecek.


KABRİN ÖYKÜSÜ

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in annesi Hz. Amine, yakınlarını ziyaret için gittiği Ebva Köyü'nde, 30 yaşındayken vefat edince, Ebva Vadisi'ndeki tepeye defnedilmişti. Hz. Âmine'nin son sözü ise "Her diri ölür, her yeni eskir. Ben ölürsem gam yemem çünkü, sadım bâkidir. İnsanlığa böyle bir nûr-ı halef bırakıyorum" oldu. Kabir, Osmanlı döneminde özel olarak işaretlenmiş, etrafı çevrilmişti.

Ancak Suud yönetimin çevre uygulamaları çerçevesinde kabir, sökülerek kaybedilmiş, ziyarete de yasaklanmıştı. Bu önemli haber, bugün atv'nin "Mekke ve Medine Sahur" programında yayınlanacak. atv ekranlarında yayınlanacak ilk sahur programında ayrıca, Mekke'de bulunan ve Peygamberimiz'in cinlere Kur'an okuduğu yer olarak bilinen Mekke'deki Cin Mescidi de ekranlara gelecek. atv ekibinin, yine görüntü alınmasınınj yasak olduğu Ehl-i Beyt'in evinin bulunduğu evden elde ettiği görüntüler de ekrana gelecek.

Hz . Âmine'nin son sözü

Her diri ölür, her yeni eskir. Ben ölürsem gam yemem çünkü, adım bâkidir. İnsanlığa böyle bir nûr-ı halef bırakıyorum.