Tatilcinin yeni gözdesi Halkidiki!

İnsanoğlu en yakınında olan bitenlerden hep en geç haberdar olur, en yakınındakini hep geç farkeder! Halkidiki de işte böyle geç farkedilen değerlerden yanlızca biri...

Giriş Tarihi 06 Mart 2012, 00:00 Güncelleme 06 Mart 2012, 11:13
Tatilcinin yeni gözdesi Halkidiki!

İÇİNDEKİLER

Gezmeyi, seyahat etmeyi seven, bunu yaşam biçimi haline getiren herkesin aklının bir köşesinde Maldivler'e, Seyşeller'e, Hawai'ye gitmek vardır. Aklında vardır da bunu gerçekleştiren kişi sayısı da hayal edenlerin ancak yüzde 5'ine tekabül ediyordur muhtemelen.

Peki insanlar neden bu saydığımız yeryüzü 'cennet'lerine gidebilmek için yanıp tutuşur? İnanılmaz güzellikteki plajları, dantel gibi işlenmiş koyları, durgun ve mavinin en güzel tonlarını barındıran denizi için şüphesiz. Ancak bütün bu güzellikleri yaşamanın da ağır bedelleri var elbette cepleri yakan. Gerek uçak yolculuğunun maliyeti gerek de buralardaki otellerde konaklama tutarlarının bir hayli 'tuzlu' oluşu, tatilcilerin bu hayalini gerçekleştirmesini engelliyor çoğunlukla.

E bu kadar yol tepip, bütçeyi sarsacak bir tutar karşılığında tatil yapmak yerine neredeyse aynı güzelliklere ev sahipliği yapan Halkidiki'ye gitmeye ne dersiniz?

Sithonia, Kassandra, Athos, Polygros ve Nea Moudania adı altında 5 kentin oluşturduğu ve Polygros'un başkentlik yaptığı Halkidiki Bölgesinin sahil şeridi tam 550 kilometrelik plajlara ev sahipliği yapıyor.

'3 parmak' şeklindeki bir yarım adadan oluşan bölgede zeytincilik ve balcılık, halkın ana gelir kaynaklarını oluştururken turizm de son yılların parlayan yıldızı konumunda.

Yabancı tatilcilerin uzun yıllardır ziyaret ettiği bir bölge olan Halkidiki, henüz Türkler tarafından tam olarak keşfedilmiş değil. Geçtiğimiz Şubat ayında yaptığımız gezide konuşma fırsatını yakaladığımız Halkidiki Otelciler Birliği Başkanı Grigoris Tassios; son yıllarda Türk misafirleri ağırlamaya başladıklarını ancak Türk tatilcilerin çoğunlukla münferit ziyaretlerde bulunduğunu belirtti. Tassios, yakın gelecekte Türkiye'deki turizm acentalarının bölgeye düzenleyeceği turların sayısının artmasıyla birlikte 'komşu'dan gelecek ziyaretçi sayısının da artmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.



BİR OSMANLI KÖYÜ: ARNEA
Halkidiki, 'sadece deniz tatili' yapılacak bir yer değil. Bölgede kayak ve tarih turizmi de oldukça popüler olmaya başlamış son yıllarda. Biz de bu doğrultuda bölgenin tarihsel dokusunu incelemeye çalıştık elimizden geldiğince.

Yaptığımız gezide ziyaret ettiğimiz eski bir Osmanlı köyü olan Arnea, Halkidiki'ye gelenler için mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Deniz seviyesinden yaklaşık 700 metre yükseklikte yer alan bu şirin köyde gezerken kendinizi Cumalıkızık'ta sanabilirsiniz kolaylıkla. Köyde Osmanlı döneminden kalan 160 ev var. Bunlardan bazıları halen daha orjinalliğini koruyor, bazıları ise orjinaline sadık kalınarak restore edilmiş durumda.


NASIL GİDİLİR, NERELERDE KALINIR?
Halkidiki'ye gitmek için 3 yolunuz var. Bunlardan biri, Prontotur'un düzenlediği turlara katılmak. İkincisi, Türk Hava Yolları'nın haftada 4 gün düzenlediği tarifeli seferlerle İstanbul'dan Selanik'e uçmak, sonra da Selanik Havaalanı yakınlarındaki otobüs terminalinden Halkidiki bölgesine kalkan otobüslere binip bu tatil cennetine ulaşmak. Bu iki yolu da tercih etmiyorsanız kendi otomobilinizle İstanbul'dan yola çıkıp ve İpsala sınır kapısından geçerek, toplamda 6-7 saatlik bir yolculuk sonrasında Halkidiki'ye gelebilirsiniz. Üç parmaklı yarım adanın Selanik'e en yakın olanı Kassandra, otellerin sayıca çok olduğu bölüm. Burada yer alan ve 'kesenize' en çok hitap eden otellerden birini seçerek konaklayabilirsiniz.

'Ortadaki parmak' olan Sithonia, ise Kassandra'ya oranla biraz daha sakin ancak bu bölgede de konaklamak için hatırı sayılır otel, pansiyonlar mevcut. 'Son parmak' olan Athos'ta ise Ouranoupolis adlı tarihi kasabayı ziyaret ederek tatilinizi burada geçirebilirsiniz. Athos'un denize doğru uzanan tarafında sadece keşişler yaşıyor ve bir çok manastırın yer aldığı bu bölgeye özel izinle girilebiliyor. Halkidiki'ye gidecek olan tatilciler için 2-3 otel önerimiz olabilir. Kassandra bölgesinde yer alan Sani Resort ve Sithonia bölgesinde yer alan Philoxenia Bungalows, gönül rahatlığıyla kalabileceğiniz tesisler olarak göze çarpıyor.

Aycan ÇEKİ / Takvim.com.tr
twitter.com/aycanceki