Önde starlar arkada acemiler

Hırvatların’ın elinde Barcelona&Real Madrid’in orta alandaki yıldızları Rakitic ve Modric ile Juve’nin golcüsü Mario Mandzukic var. Perisic ve Kovacic de cabası... Ancak orta alan ve ileri uçtaki bu bolluğa rağmen savunma hattı tam anlamıyla yokluk çekiyor. 'Kör ' Schildenfeld ile Vida'dan oluşan ikili fazlasıyla sorunlu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2016 Güncelleme 07 Haziran 2016, 00:00
Önde starlar arkada acemiler

İÇİNDEKİLER

Türkiye ile Hırvatlar'ın kaderi 3. kez büyük bir turnuvada kesişiyor. 1996'da Vlaovic'in dramatik golüyle kalplerimizde uzun yıllar silinemeyecek bir yara açan damalı formalılardan 2008'de rövanşı benzer şekilde almıştık. Şimdi ise Fransa'da karşımıza çıkıyor Hırvatistan. Çalkantılı bir eleme grupu macerası yaşayan Hırvatistan, Niko Kovac'la başladığı grup maratonunu Ante Cacic'le tamamladı.

ÖNÜ BAŞKA, ARKASI BAŞKA
Norveç yenilgisinin ardından göreve gelen Cacic takımı İtalya'nın ardından grup ikincisi olarak finallere taşıdı. Hırvatlar belki de Avrupa'nın en önemli orta alan rotasyonuna sahip. Barcelona'nın kalbi Ivan Rakitic ve Real Madrid'in dinamosu Luka Modrid tartışmasız Cacic'in en önemli silahları. Ayrıca Real Madrid'li Kovacic ile Inter'li Ivan Perisic ve Marcelo Brozovic de bu ikiliyi destekliyor. Hücum hattında ise Juventus'un golcüsü Mario Mandzukic rakipler için korkutucu bir silah. Dinamo Zagreb'in 21'lik kanat oyuncusu Marko Pjaca ise finallerin sürpriz ismi olabilir. Ön alanda bu kadar zengin imkanları olan Hırvatlar savunma hattında ise adeta büyük bir yokluk çekiyor.

SRNA ESKİSİ GİBİ DEĞİL
Beşiktaş'tan 'kör' diyerek adeta arkasına teneke bağlanarak gönderilen Gordon Schildenfeld'in tandemin kilit ismi olması, yaşanan sıkıntının boyutunu anlatmaya yetiyor. Schildenfeld'in olası partnerleri Dornagoj Vida ve Vedran Corluka da bu seviye için asla yeterli değil. Savunma ikilisini, müthiş bir kariyeri olsa da eski temposundan uzak gözüken Dario Srna ve Napoli'nin yedek sol beki Ivan Strinic tamamlıyor.


Peki Milli Takımımız, Hırvatlar'ı nasıl dize getirir? Nelere dikkat etmek gerekiyor?

1-
Cacic'in ekibinin en büyük silahı, Rakitic- Modric etkisiyle yüksek pas yüzdesi ve oyuna hükmetme. Eğer savunma ikilisine önde baskı yapılırsa, Hırvatlar'ın pas bağlantısına darbe indirebiliriz.

2-
Schildenfeld-Vida ikilisi çok ağır. Burak Yılmaz, Cenk Tosun veya Volkan Şen'in savunma arkasına koşuları, maçın kilit noktası olabilir.

3-
Mario Mandzukic takımın en önemli pas bağlantılarından birisi. Onun sırtı dönük top alıp orta alanı oyuna sokma özelliğine önlem almalıyız.

4- Rakitic ve Modric bireysel olarak çok büyük yıldızlar. Fakat bir arada oynadıklarında rol paylaşımında sorun olabiliyor. Eğer öne geçersek, bu ikilinin psikolojisini bozabiliriz. Bu da Hırvatlar'ın tüm dengesini alt üst eder.

ONUR ÖZKAN