GS-FB kavgası BJK'yı şampiyon yaptı

78 yıl önce oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisindeki kavga, Beşiktaş'a yaradı. Kavga yüzünden maç yarım kaldı; şampiyonluk 'Kara Kartal'ın oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2012 Güncelleme 16 Aralık 2012, 02:04
GS-FB  kavgası  BJK’yı şampiyon yaptı

İÇİNDEKİLER

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi yarım kalan bir maçı anlatmak kötü çağrışımlar yapmasın. Niyetimiz 'felaket tellallığı' yapmak değil elbette; aksine tarihteki 'bir musibet' örneğini hatırlatarak, sinirlerine hakim olamamanın nelere yol açtığını göstermek... 23 Şubat 1934 Cuma... İstanbul'a 10 gündür yağan kar Taksim Stadyumu'nun toprak sahasını bembeyaz örtmüş. Bir gün önceden başlayan kar küreme çalışmaları maç günü de sürüyor. Sabahleyin kar kalkmış ama geriye de balçık bir zemin kalmış. Üstelik de saat 12.00'de başlayan B takımlar maçı sahayı iyice ağırlaştırmış. Çizgilerin çizilmesi, sahanın son temizliği derken Hakem Nuri Bey 13:30'da başlaması gereken maçı ancak 16:00'da başlatabiliyor. Maça ilgi büyük, tribün seyirciye yetmemiş, saha kenarında özellikle de kale arkasında çok sayıda taraftar var.

FUTBOLCULAR ATEŞ GİBİ
Hava soğuk ama futbolcular gerginlikten ateş gibi. Çünkü kritik bir maç. İki takımın dışında şampiyonluğun bir diğer favorisi de Beşiktaş. O da aynı gün saat 14:30'da Fenerbahçe sahasında Süleymaniye ile oynuyor. Bataklık haline dönüşen sahada mücadele futbolcuların sinirlerini daha da geriyor. Fenerbahçe, gençlerle takviye edilmiş bir takımla oynuyor. Özellikle savunma oyuncusu Fazıl'ın yokluğu önemli. Yerine oynayan genç Cevat'ın performansının ne olacağı merakla bekleniyor. Deplasmandaki Fenerbahçe hem savunma yaptığı hem de eksik kadrosu yüzünden sert oynuyor. Daha 4. dakikada Galatasaray kalecisi Avni yediği tekmeyle uzun süre yatıyor. Avni gerçekten çok iyi oynuyor ama ayaklarına yattığı Fikret'in göğsüne attığı bir tekmeyle yine sakatlanıyor. Üstelik bu kez bayılıyor. Maç bir süre duruyor. İki takımın oyuncuları birbirine girmek üzereyken son anda ayrılıyorlar. Maçın bitmesine 20 dakika var; durum 0-0... Galatasaraylı Kadri (Dağ, sonradan Genel Kaptan), Mehmet Reşat'a (Nayir, sonra FB Kulüp Başkanı) tekme atınca, Fikret (Arıcan, sonra FB Kulüp Başkanı), Kadri'nin boğazına yapışıyor. Tevfik de, Fikret'i kucaklayıp saha kenarına atıyor. Birden saha karışıyor, artık kimin kime vurduğu belli değil. Polisin araya girmesiyle olaylar yatıştı derken, Fenerbahçe kalecisi Hüsamettin, koşarak GS Teknik Direktörü -Westham United'in efsane eski futbolcusu ve Essex'in kriketçisi - İngiliz Teknik Direktör Syd Puddefoot'u yumrukluyor ve Hakem Nuri Bey, sonunda maçı tatil etmek zorunda kalıyor. Neyse ki taraftarlar kavgaya karışmıyor ve olaylar polis tarafından bastırılıyor. Fenerbahçe kalecisi Hüsamettin müebbet; Fenerbahçeli Fikret ve Galatasaraylı Tevfik 6 ay; Fenerbahçeli Esat, Yaşar, Cevat, Süleyman, Muzaffer ve Lebip, Galatasaraylı Avni, Nihat, Lütfi, Kadri, İbrahim, Necdet ve Fazıl da 2'şer ay boykot almıştır. Yarıda kalan maç da sezon sonunda tekrar edilecektir. Birkaç gün sonra da Futbol Heyeti Başkanı ve diğer yöneticiler, hakemleri Beyoğlu Halkevi'nde toplayarak bir daha böyle olayların olmaması için uyarmışlardır. Hakem Nuri Bey, daha baştan otoritesini kullanıp olay çıkarmaya çalışan, sert oynayan futbolculara müdahale etmediği için suçlulardan birisidir onlara göre.

DERBİ BERABERE BİTTİ AMA...
11 Mayıs 1934 Cuma... Yer yine Taksim Stadyumu, hakem de aynı: Nuri Bey... Beşiktaş lider durumda, maçlarını tamamlamış, puanı 31. Fenerbahçe bir maç eksiğiyle 29, Galatasaray da yine bir maç eksiğiyle 26 puanda. Maçı Fenerbahçe kazanırsa, şampiyonluk için Beşiktaş ile bir maç daha yapacaktır. Beraberlik durumunda ise Beşiktaş şampiyon olacak. Galatasaray'ın ise bir iddiası yok, ama ezeli rekabet bu. Üstelik de kavgalı ilk maçın rövanşı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı stadyumda 6 binden fazla seyirci vardır. İki takımın taraftarları da alkış ve tezahüratlarla takımlarını desteklemektedirler. Beşiktaşlılar da haliyle o gün Galatasaray'ı tutmaktadır. Topkale atışını kazanan Galatasaray rüzgarı arkasına alarak oyuna başlar. İlk yarı rüzgarın da etkisiyle Galatasaray baskılıdır, ikinci yarı da tam tersi Fenerbahçe... Galatasaray kalecisi Avni o gün de çok başarılıdır. Tekmelere yatmaktadır adeta ve kalesini gole kapatır. İtirazlar, itişmeler, gerginlikler olur elbette ama maç 0-0 olarak tamamlanır. Beşiktaş şampiyon olmuştur.

GERGİNLİĞİN NEDENİ İTİRAZ
Maçtaki gerginliğin bir başka nedeni de iki takımın itirazlarıdır. Galatasaray, Fenerbahçe kaptanı Zeki'nin Taksim Stadyumu'nun ortağı olduğunu, profesyonel bir işletmecinin oynayamayacağını iddia eder. TAKVİM okuyucuları Taksim Stadyumu'nun öyküsünü yazdığım yazıyı hatırlayacaktır. Taksim Stadyumu özeldir ve Zeki Bey de ortaklarından birisidir gerçekten. Ama Zeki Bey, 1 yıl önce hissesini sattığı için itiraz kabul edilmez. Fenerbahçe ise Galatasaray'ın B takım oyuncusu oynattığını, bunun da mevzuata aykırı olduğunu söylemektedir. Galatasaray, cezalı ve sakat oyuncuları yüzünden gençlerden takviye yapmıştır. Ama zaten B takım oyuncusu oynatmakla ilgili bir hüküm bulunmadığı bu itiraz da reddedilir.

HAKEM DE SUÇLU
Beşiktaş
Süleymaniye'yi yenmiştir. Ayağı çıkan Süleymaniyeli Burhanettin'in sakatlanmasından sorumlu tutulan Beşiktaşlı Eşref, hakem ceza vermediği halde, karakola götürülmüştür. Ertesi gün 'Futbol Heyeti' Necmettin Bey başkanlığında bu iki maçı görüşmek üzere toplanır. Toplantıda İstanbul Mıntıka Başkanı İbrahim Kemal Bey de vardır. Futbolculara şiddetli ceza verilmesine karar verilir, hakem Nuri Bey de kabahatli görülmüştür.

TARİHİ DERBİDE İLK 11'LER

Galatasaray: Avni, Tevfik, Lütfi, Kadri, Nihat, İbrahim, Necdet, Muslih, Rasih, Fazıl, Danyal
Fenerbahçe: Hüsamettin, Yaşar, Cevat, M. Reşat, Semih, Esat, Süleyman, Muzaffer, Zeki, Fikret, Lebip



TAYFUN ER