Vatansever

Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilecek olan Patriot füzeleri, önümüzdeki ay getirilecek. "Vatansever" olarak adlandırılan füzeler, sesten 5 kat daha hızlı. Bataryası ise 5'li fırlatma biriminden

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2012 Güncelleme 23 Kasım 2012, 00:45
Vatansever

İÇİNDEKİLER

Dünya Türkiye sınırına kilitlendi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, Türkiye- Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türkiye'den Patriot talebi aldıklarını açıklamasının ardından gündem hareketlendi. Türkiye'nin sınır güvenliği Patriot'a emanet edildi. Patriot (Phased-Array Tracking and Intercept Of Target)1965'te ABD'li Raytheon firması tarafından geliştirilmeye başlandı. ABD tarafından "Vatansever" olarak adlandırılan füzeler ilk olarak 1991'deki Körfez Savaşı'nda kullanıldı. Bu yeni versiyonuyla füze, 1991 Körfez Savaşı sırasında Irak'ın fırlattığı Scud füzelerinden 45'ini düşürerek etkinliğini kanıtladı.

UÇUŞ SÜRESİ 170 SANİYE
Peki sınırdaki güvenliği sağlayacak olan bu füzenin özelliği neler? Patriot füzesi, sesten 5 kat daha hızlı ve 80 kilometre etkili menzile sahip. Standart bir Patriot bataryası; bir radar sistemi, komuta kontrol merkezi, bir jeneratör grubu ve her birinde 4 füze konuşlu 5 adet fırlatma biriminden oluşuyor. Azami uçuş süresi 170 saniye olan Patriot füzesi, 5,30 metre uzunluğunda ve 900 kilogram ağırlığında.

UÇAKLARA KARŞI...
Silah Sistemleri ve Askeri Doktrin Uzmanı Sami Atalan, "Patriot füzelerinin 3 ayrı versiyonu var, Türkiye'ye getirilecek olan büyük ihtimalle PAC2. PAC2 füzeleri, hem uçaklara hem de balistik füzelere karşı kullanılabiliyor" dedi. Bu arada bu sistem, ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Japonya, Kuveyt ve Tayvan tarafından kullanılıyor.

RUSYA OLUMSUZ BAKIYOR
Patriot füze sisteminin Suriye sınırına konuşlanmasına Rusya, olumsuz bakıyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Suriye-Türkiye sınırının silahlandırılması gerilimi tırmandırır" dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuyu Federal Meclis'e taşıyacağını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise "Ben Türkiye'nin kararını olumsuz görmüyorum" dedi.

TÜRK ASILLILARDI
Patriot Hava Savunma Sistemi, Körfez ve Irak savaşları sırasında da Türkiye'de kurulmuştu. Patriotlar Diyarbakır, Batman ve Adana'ya yerleştirilmişti. Diyarbakır 2. Taktik Komutanlığı'nda konuşlandırılan Patriot'larda Türk asıllı 2 Hollandalı asker görev yapmıştı.

KESiF HEYETi...
Türkiye'nin Patriot talebi birkaç gün içinde NATO Konsey Toplantısı'nda karara bağlanacak. Bu aşamadan sonra ilk etapta Almanya'dan bir keşif heyeti gelerek sistem için en etkili konumu belirleyecek. Bu kapsamda Urfa ve Maraş illerine füzelerin yerleştirileceği ifade ediliyor.