Toplu s'ev'inç

Van 23 Ekim 2011'de 7.2'lik depremle yıkıldı. Devlet tüm imkanlarını kullandı, yaraları sardı. TOKİ ile AFAD tarafından yapılan 15 bin 341 konut 1 yılda tamamlandı. Evlerin teslim törenine katılan Başbakan halka mesaj yolladı: "Hizmete prim verin."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2012 Güncelleme 24 Ekim 2012, 00:53
Toplu s’ev’inç

İÇİNDEKİLER

Türkiye tam 1 yıl önce serhat şehri Van'dan gelen acıyla sarsıldı. 7.2 şiddetindeki deprem 70 milyonu yerle bir etti. Yüzlerce bina yıkıldı. 644 kişi enkaz altında kalarak can verdi. 252 kişi enkazdan kurtarıldı. Bedenleri kadar yürekleri de yaralı olan depremzedelere tüm Türkiye kucak açtı. Vanlılar acıyla yeni hayatlarına başlarken devlet de imkanlarını seferber etti. Ve depremin birinci yıl dönümünde konteyner ve çadırlarda kalan depremzeler evlerine kavuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan, 10 bakanını ve hayırseverleri yanına alıp dün Van'a gitti. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından inşa edilen 15 bin 341 konutu sahiplerine teslim etti. Binlerce Vanlı, Başbakan Erdoğan'ı Türk bayrakları ve sloganlar eşliğinde karşıladı. Erdoğan, konuşmasında BDP'ye yüklendi. Vanlılar'a hizmet etmeyen BDP'den hesap sormalarını istedi.
İşte Erdoğan'ın mesajları:

SALDIRDILAR:
Vanlı kardeşim, deprem enkazı altında kendisine uzanacak eli beklerken bölücü terör örgütü ve uzantıları enkazın altındaki iniltiler dinmeden güvenlik güçlerimize saldırmakla meşguldü. Onların yolu buraya okul yakmak için düşer.

ALLAH İÇİN SEVİYORUZ:
Sizi niye seviyoruz? Kürt olduğunuz için mi? Biz Allah'tan ötürü seviyoruz. Türküyle, Kürdüyle Lazıyla, Çerkeziyle ayırt etmeksizin Allah için seviyoruz. Onun için bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız.

İŞSİZLİK TERÖR YÜZÜNDEN:
Bizler yatırımla, hizmetle, icraatla halkı kucaklamanın derdindeyiz. Bunlar halk sıkıntı yaşasın diye sabotaj peşinde. Buralarda işsizlik, terör varsa bundan dolayı var.

BDP'YE HESABINI SORUN:
Bu bölgede BDP'nin belediyeleri var. Halka hizmet noktasında ne yaptılar. Suyunu bile biz getiriyoruz. Ama bunun hesabını da onlara sormanız lazım.

PARTİ TABELASI YERİNE TRAFİK İŞARETİ:
Kendisine oy verenle değil eli kanlı teröristle kucaklaşan bir siyasetçi olamaz. Hizmet vermekle işiniz yok madem, parti tabelalarınızı sökün. Yerlerine de İmralı'ya ya da Kandil'e mecburi istikameti gösteren trafik tabelaları koyun. Hiç değilse milletimiz ne olduğunuzu, ne iş yaptığınızı bilir.

3.5 MİLYAR TL HARCADIK
Başbakan, bugüne kadar Van için 3.5 milyar TL yatırım yapıldığını, bunun toplamda 5.5 milyar TL olacağını söyledi. Ayrıca 170 trilyon liralık elektrik faturasının da başbakanlık tarafından ödendiğini belirtti. Erdoğan, "Köylerdeki yapıların yüzde 80'ini yeniden inşa ediyoruz. Ayrıca kiracıları dakonut sahibi yapacağız" dedi.

İŞTE YENİ VAN
VAN GENELİ: 15 bin 341 konut, 27 okul, 24 cami, 10 ticaret merkezi, 13 büfe. VAN MERKEZ
BOSTANİÇİ: 1.088 konut, 2 ilköğretim okulu, 1 lise, 2 cami, 2 ticaret merkezi.
KALECİK: 2.456 konut, 2 ilköğretim okulu, 1 lise, 3 cami, 6 büfe.
KEVENLİ: 480 konut, 1 ilköğretim okulu, 1 cami.
SIHKE GÖLÜ: 530 konut, 1 ilköğretim okulu, 1 lise, 1 cami, 1 ticaret merkezi.
KÖYEVLERİ: 225 köy evi, 225 ahır, 2 ilköğretim okul, 3 cami.
EDREMİT: 5.682 konut, 5 ilköğretim okulu, 3 lise, 9 cami, 7 büfe, 2 ticaret merkezi.
ERCİŞ: 4.880 konut, 5 ilköğretim okulu, 3 lise, 5 cami, 5 ticaret merkezi.
ALTYAPI: 44 bin 400 metre içme suyu hattı, 15 bin metre kanalizasyon, 7 bin metre yağmur suyu hattı, 21 bin 500 metre yol, 100 bin kişilik arıtma tesisi, 31 bin metreküp toplam kapasiteli 11 su deposu.

TENZİLE ANA OKULU'NDA DERS BAŞLADI
Başbakan, Van'da geçtiğimiz yıl vefat eden annesi Tenzile Erdoğan'ın ismini taşıyan Tenzile Ana İlköğretim Okulu'nu da açtı. Erdoğan, okulu yapan işadamı Fikret Evyap'a teşekkür etti, "Benim için sürpriz oldu" dedi. Ardından da şunları söyledi: "Annem artık Erciş'te de anılacak. 'Kimdir bu Tenzile Ana' dedikleri zaman 'Bir zamanlar başbakanlık yapmış olan Tayyip Erdoğan'ın annesiydi' denilecek."

MUCİZE
Henüz 14 günlük olan Azra bebek ile annesi Semiha Karaduman (26), tam 48 saat sonra enkazdan sağ çıkmıştı. Ama deprem Azra'nın babası Sinan'ı hayattan almıştı. İşte acı, 1 yılı geride bırakırken Azra da büyüyüp ayaklandı. Erciş'te dedesi, annesi ve babaannesiyle yaşayan sevimli yavru, yaşadığı travmayı atlattı. Enkazdan 2 kilo çıkan Azra, artık 1 yaşında ve 9 kilo. Boyu ise 77 santimetreye ulaştı. Anne Karaduman, "Ona bakınca babasının gözlerini görüyorum. Keşke babası da yaşasaydı" diye konuştu.