Esaret bitti

66 gün boyunca Suriye'de tutulan 2 Türk gazeteci Adem Özköse ve Hamit Coşkun, dün Tahran'da serbest bırakıldı. Özel uçakla yurda dönen gazeteciler, ailelerine teslim edildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2012 Güncelleme 13 Mayıs 2012, 02:54
Esaret bitti

İÇİNDEKİLER

Belgesel çekimi yapmak için gittikleri Suriye'de 70 gün önce kaybolan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun, dün Tahran'da serbest bırakılarak, Başbakanlık'a ait özel uçakla Türkiye'ye döndü. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından karşılanan 2 gazeteci, daha sonra aileleriyle kucaklaştı. İki gazetecinin özgürlüğüne kavuştuğunu ailelerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan müjdeledi. Başbakan, Adem Özköse'nin babası Mustafa Özköse'ye "Çocuklarımıza kavuşacağız. Hayırlı olsun" dedi. Müjdeli haberi ilk kez Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamayla verdi.

BAŞBAKAN UÇAK GÖNDERDİ
Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında ise "Gazetecilerin Türkiye'ye dönmesinin sağlanması için makamlarımızın sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla taraflar nezdinde uzun süredir gösterdiği çabalar olumlu sonuç vermiştir" denildi. Başbakanlığın gönderdiği uçakta yaşadıklarını anlatan gazeteciler, öldürülmekten korktuklarını belirttiler. Esad yanlısı güçler tarafından gözaltına alındıklarında ölüm korkusu yaşadıklarını anlatan iki gazeteci, Türkiye'ye hiç dönemeyeceklerini düşündüklerini söyledi. Suriye'de 58'i hücrede olmak üzere 70 gün geçiren gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun, İstanbul'a dönüş yolculuğunda esareti anlattılar. Adem Özköse ve Hamit Coşkun, gözaltında bulundukları süreçte uğradıkları kötü muameleyi, "Bizi bir evin bodrumuna götürdüler. Gözlerimizi bağladılar, ellerimizi kelepçelediler, başımıza silah dayadılar. Kendi aralarında bizi ne yapacaklarını konuşuyorlardı... Öldürmekten bahsediyorlardı'' diyerek özetlediler. Atatürk Havalimanı'na saat 00:30'da inen iki gazeteciyi yakınları karşıladı. Buluşmada sevinç gözyaşları döküldü.