Sandıkta 'hayır', mahkemede 'evet'

Referandum sürecinde Evren’in yargılanması için Kılıçdaroğlu ‘kandırmaca’, Tarhan ‘illüzyon’ dedi. Şimdi aynı CHP, darbe davasına müdahillik başvurusu yapıyor.

Giriş Tarihi 03 Nisan 2012, 00:00 Güncelleme 03 Nisan 2012, 09:27
Sandıkta ’hayır’, mahkemede ’evet’

İÇİNDEKİLER

12 Eylül darbe davasında müdahillik talebi yağarken en dikkat çekici taleplerden biri CHP'den geldi. CHP, müdahillik başvurusu için hazırladığı dilekçesini bugün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunacak.

Star gazetesinin haberine göre CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan'ın hazırladığı dilekçe sadece hukuki değil, siyasi bir metin özelliği de taşıyor. Dilekçede CHP'nin 12 Eylül darbesiyle kapatıldığı, genel başkanının hapse atıldığı, milletvekillerinin ve il başkanlarının işkenceye uğradığı, mal varlığına el konulduğu belirtiliyor. CHP'nin darbeden zarar gördüğü kaydedilen dilekçede, CMK'nın 237 ve 238'nci maddesi gereğince davaya katılabilme talebi ifade ediliyor. Dilekçede, darbe sürecinde gözaltına alınan, cezaevine konulan ya da işkence gören CHP'lilerden örnekler veriliyor.

Referandumda 'hayır' demişlerdi

CHP'nin sembolik de olsa tazminat talebinde bulunması da bekleniyor. CHP, içinde 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan 12 Eylül referandumunda ve referanduma ilişkin anayasa değişikliğinin Meclis'teki oylamalarında 'hayır' oyu vermişti. Hatta sözkonusu anayasa paketi Meclis'ten geçtikten sonra referanduma sunulmadan önce iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

'DARBECİLER YARGILANAMAZ'

Darbecileri koruma zırhını kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili referandum sürecinde tüm Türkiye'yi dolaşan ve 'hayır' oyu isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "15. Madde'nin kaldırılmasıyla Evren ve arkadaşları yargılanamaz. Başbakan halka doğruları söylemiyor" iddiasında bulunmuştu. CHP'nin müdahillik dilekçesini hazırlayan Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da o dönem YARSAV Başkanı olarak "Keşke yargılansalar, ama inanmıyorum. Bu bir illüzyondur. Özgürlük illüzyonları satıyorlar" demiş ve 'hayır' için çalışmıştı.