İmparatorluğu iki yıl o yönetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2012 Güncelleme 27 Mart 2012, 00:00
İmparatorluğu iki yıl o yönetti

İÇİNDEKİLER

I. AHMET'İN (1590-1617) ANNESİ HANDAN VALİDE SULTAN
Handan Sultan, Padişah 1. Ahmet'in annesidir. Rum asıllıdır ve doğduğu zamanki ismi Helen'dir. Gülen, güleç yüzlü insan manasına gelen ''Handan'' ismini eşi 3. Murat koymuştur.
Oğlu Ahmed'i Manisa'da doğurdu. Ahmet 13 yaşında tahta çıkarılınca Valide Sultan oldu. 2 yıl boyunca oğlu adına bizzat Osmanlı Devleti'ni yönetti. Kendisine Devletlû İsmetlu Handan Valide Sultan Aliyyetü'şşân Hazretleri olarak hitap edilirdi.
Handan Sultan fazla yaşamadı.
Oğlu Padişah olduktan iki yıl sonra, genç yaşta öldü. Handan Sultan 31 yaşında vefat ederken kısacık hayatında yaptığı hayır işleri ile tanındı.
Oğlu 1. Ahmet, annesinin cenazesinin Ayasofya avlusundaki Sultan 3. Mehmet Han'ın türbesine defnine 16 yaşında bir padişah olarak katıldı. Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 27 yaşında vefat etti ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi.
Sultan I. Ahmet, camisini yaptırdı.
Ayrıca Şehzadebaşı Kuyucu Murat Paşa Külliyesi, İstanbul Mesih Paşa Camii, Elmalı Ömer Paşa Camii onun zamanında yaptırılan önemli mimari eserler arasındadır Saltanatında, hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli yasasını kaldırmıştır. Yerine ailenin "aklı başındaki en büyük üyesi padişah olur" sistemini getirmiştir. Bu yeni yasanın, şehzadeler arasındaki rekabetin ve taht kavgalarının, taht için gerçekleştirilen kardeş katillerinin önlenmesi açısından Osmanlı tarihinde çok büyük önemi vardır.

3 OĞLU TAHTA ÇIKTI
Sultan 1. Ahmet'in eşleri Mahfiruz Sultan (Rum asıllı, doğduğu zamanki ismi Mari), Padişah Genç Osman'ın annesi Mahpeyker Kösem Sultan (Bosna doğumlu, doğduğu zaman ki ismi Anastasya) Padişah 4. Murat ve 1. İbrahim'in annesi Sultan 1. Ahmet'in oğullarından üçü de padişah olmuştur. Bunlar sırası ile Genç Osman, 4. Murat ve İbrahim'dir. Ayrıca kardeşi Mustafa'yı da önceki padişahlar gibi katletmemiş, yaşamasına izin vermiştir. Nitekim kardeşi Mustafa da padişah olmuştur.

2. OSMAN'IN (1604 -1622) ANNESİ MAHFİRUZ SULTAN
Mahfiruz, parlak ay demektir. Rum asıllı Mari Müslüman olup "Hadice Mahfiruz Sultan'' ismiyle Padişah 1. Ahmet'le evlendi. 2. Osman'ı doğurdu. 2. Osman'ın padişah olması ile Valide Sultan oldu.
Oğlu genç Osman, 14 yaşındayken tahta geçtiği için Valide Sultan'a, Devletlû İsmetlu Mah-Firuze Hadice Valide Sultan Ahiyât üs-Şan Hazretleri unvanıyla hitap edilmeye de başlanmıştı.
Mahfiruz Sultan, Eyüp Sultan hayranıydı. Hem kocası Padişah 1. Ahmet, hem de oğlu padişah 2. Osman'ın görev süresi içinde Eyüp Sultan yakınında bazı eserlerin yapımını sağladı. Oğlunun saltanatı sırasında öldü. Vasiyeti üzerine Eyüp Sultan Camii'nde türbenin yanına gömüldü. Mahfiruz Sultan'ın oğlu Genç Osman padişah olunca, Kösem Sultan eski saraya çekildi.
2. Osman ölünce, Kösem Sultan'dan doğan 4. Murat padişah olur.