Dönüş yok

Mavi Marmara raporu sızdı, Türkiye rest çekti: (1) Temsilde 2. Katip devri (2) Askeri anlaşmalar iptal (3) Doğu Akdeniz'de yeni dönem (4) Gazze ablukasını tanımıyoruz (5) Mağdurlara tam destek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2011 Güncelleme 03 Eylül 2011, 00:00
Dönüş yok

İÇİNDEKİLER

Türkiye-İsrail ilişkileri Palmer raporunun sızması ile yeni bir boyut kazandı... Türkiye, İsrail'in Mavi Marmara olayına ilişkin özür dilememesi halinde uygulamaya konacağını açıkladığı B Planı'nın ilk aşamasını, İsrail'in Palmer raporunu basına sızdırması üzerine jet bir kararla uygulamaya kondu.

BEDEL ÖDENECEK
Gece yarısı devletin zirvesinde yaşanan yoğun diplomatik trafikten sonra dün basının karşısına geçen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Artık bedel ödeme vakti geldi. İsrail hükümetinin artık bir tercih yapma vakti gelmiştir" diyerek daha önce belirlenen 5 maddelik yaptırımları açıkladı: Diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirildi. Askeri anlaşmalar iptal. Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi için her türlü önlemi alma kararı verildi. Türkiye, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı tanımayacak. Türkiye, Mavi Marmara mağdurlarına hak arama girişimlerine her türlü desteği sağlayacak. Davutoğlu "Artık, İsrail Hükümetinin, kendini uluslararası hukukun üzerinde gören, insanlık vicdanını hiçe sayan gayrımeşru eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bir bedel ödemesinin vakti gelmiştir. Bu bedel, her şeyden önce Türkiye'nin dostluğundan mahrum kalmaktır" dedi. Davutoğlu, Türk-Yahudi dostluğuna inancını da vurgularken, Netanyahu hükümetini hedef aldıı: İsrail Başbakanı'nın talebiyle Cenevre'de gerçekleşen görüşmeler neticesinde iki ayrı anlaşma metni üzerinde, ad referandum (tamamıyla olmamasına karşın genel hatlarıyla) mutabakata varıldı. Bu mutabakat İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından da onaylandı. Bilahare anlaşmanın imzalanması konusunda İsrail Bakanlar Kurulu içinde çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle bu anlaşma uygulamaya konulamadı."

5 MADDENİN İÇERİĞİ

LEVY GİDİYOR:
Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler 2. Katip seviyesine düşürüldü. İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nin, Çarşamba gününe kadar Türkiye'yi terk etmesi istendi. Ancak Levy, geçtiğimiz hafta gittiği İsrail'den dönmeyeceği belirtildi.

ASKERİ ANLAŞMALAR İPTAL: Türkiye ve İsrail arasındaki askeri anlaşmaların tümü askıya alındı. Türkiye, İsrail'den silah da almayacak, ortak tatbikat ya da eğitim çalışmalarına kesinlikle davet etmeyecek.

GÜÇ GÖSTERİSİ: Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestliğinin sağlanması için Türkiye, gerekli önlemleri hemen alacak. Doğu Akdeniz'e en büyük kıyıdaş ülke olarak Türkiye, istediği savaş gemilerini Mavi Marmara olayının da meydana geldiği 72'nci mile ve diğer açık denizlere yollayabilecek. Doğu Akdeniz'de devam eden petrol arama çalışmalarına da hız verilecek.

ABLUKAYI TANIMAYIZ:
Türkiye, Gazze'ye yönelik ablukayı tanımayacak. Bunun incelenmesi için Uluslararası Adalet Divanı'na başvuracak, doğrudan Mavi Marmara olayını mahkemeye taşımayacak. BM Genel Kurulu'ndan da ablukanın yasal olmadığı yönünde karar çıkartmak için çabalayacak.

HUKUK SAVAŞI: İsrail saldırısının Türk ve yabancı tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine tarafımızdan gereken her türlü destek verilecektir.Bunun için başta İspanya ve ABD'de davalara hız verilecek.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ
23.30: Palmer raporunun New York Times'ta yayınlandı.
23.33: Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu raporu inceledi.
24.00: Davutoğlu, Paris'te 1200 nolu odadan Başbakan Erdoğan'ı aradı.
00.30: Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü.
01.15: Başbakan Erdoğan, Genelkurmay başkanı Özel'li aradı.
01.30: Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'la Paris'te toplantı yaptı.
01.45: Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a raporla ilgili sert konuştu.
02.00: Erdoğan ve Gül bir kez daha görüştü.
02.20: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Clinton'la bir kez daha görüştü ve İsrail'in verilen süreyi iyi değerlendirmediğini söyledi.
02.30: Davutoğlu'nun dün sabah açıkladığı metin hazırlandı.