Çılgın Proje OViT

Rize seçimlerinin sonucunu, üç unsur belirleyecek. Başbakan Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Ovit

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2011 Güncelleme 03 Haziran 2011, 00:00
Çılgın Proje OViT

İÇİNDEKİLER

Karadeniz'i Anadolu ile buluşturacak Rize'nin çılgın projesi "Ovit" dillerde. Proje ismini, Rize-Erzurum Karayolu'nun İkizdere-İspir arasında kalan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı'ndan alıyor. Ovit delinecek. İçine bin 700 metre uzunluğunda tünel yapılacak.
Bu tünelin Karadeniz'in Doğu ve Güneydoğu dışında, Türk Cumhuriyetlerine de karayolu ile en kısa ve güvenli bağlantısı olduğu belirtiliyor. Buna, Rize'liler, "Bizim çılgın projemiz" diyorlar.

JÜPİTER KARADENİZ'DE...
Jüpiter büyük şans gezegenidir. "Neşe, bolluk ve zenginlik yıldızı" da denir. Futbolda sanki Karadeniz üzerinden bir Jüpiter yıldızı geçiyor.
Samsunspor ve Orduspor 1. lige çıkmış, Rize büyük heyecan yaşamış, Trabzonspor gol farkıyla şampiyonluğu kaçırmış. Ama gönüllerin şampiyonu oldular. Seçimin nabzını tutmak için geldiğimiz Rize'ye, dev Rizespor bayrakları arasında girdik. Gündem siyaset ve futboldu.
Ve partileri dolaşmaya başladık.

'YILMAZ'IN YAKINLARI BİZDE'
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de, seçim AK Parti'nin rakipleri için çok zor.
Hele hele Hayati Yazıcı gibi bölgenin insanıyla eskilerin deyimiyle hemhal (iç içe) olmuş bir siyasetçi ile mücadele etmek ikinci zorluk.
2007'de, Rize'nin üç milletvekilinden 2'sini AK Parti almış. "Eski Başbakan Mesut Yılmaz bağımsız kazandığı için, 3-0 yapamadık" diyen AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar, "Bu sefer tamam, 3 milletvekilliğini biz
alırız"
yorumunda bulundu.
İl Başkanı Ayar, "En büyük gücümüz Başbakan Erdoğan'dır, ona olan sevgi aynen sürüyor, bu sevda bitmez'' dedikten sonra, şu bilgileri verdi: "Referandumda yüzde 76 'Evet' çıktı. Hedef bu rakam. Mesut Yılmaz olmasa 3'te 3 yapardık. Bunu şimdi yapar ve 135 bin oy alırız. Zaten Yılmaz'la politika yapanlar AK Parti'de. Mesut Bey, 'CHP'yi destekliyorum' demedi. En yakın arkadaşı Abdürrahim Albayrak'la konuştuk. O da Mesut Bey'in CHP'yi desteklemediğini söyledi."
Muhalefet partilerinin, çay işletmelerinin özelleştirilmesini dillerine doladıklarını söyleyen Başkan Ayar, "Özelleştirme kararı bizim kararımız değil.
1994'te alınmış.
Muhalefet başka konu bulamıyor''
yorumunu yaptı.

MHP: ERDOĞAN SEVİLİYOR
MHP Rize İl Başkanlığı'ndan yeni ayrılan ve MHP 1. sıra adayı olan Salih Zeki Mayi ile sohbet ediyoruz.
Önce "3-0"a talibiz" diyor, düşündürücü sorularımız karşısında, "2-1 olur" diyor.
Başbakan Erdoğan'a şehrin büyük teveccüh gösterdiğini söyleyip, bu yüzden 3 milletvekili almanın zorluğundan bahsetmek durumunda kalıyor.
Kasetlerin MHP'de nasıl bir ruh durumu yarattığına ilişkin ise Mayi, "MHP'yi Meclis dışında bırakma oyunu. Komplo kuruluyor. Halkta tepki artınca, MHP'yi yıkmaya yönelik hareket MHP'yi daha güçlendirdi" diyor.

CHP 35 YILDIR ÇIKMIYOR
Dile kolay! Cumhuriyet Halk Partisi tam 35 yıldır Rize'den milletvekili çıkaramıyor. Rize'nin üç milletvekili olduğu için, hesaplar bunun üzerine yapılıyor. CHP İl Seçim Koordinasyon yöneticileri İsmail Durmuş ve Meral İşçeviren, Rize'de 1 milletvekili çıkaracaklarını, bunun da siyasi devrim olacağını söyledi. Rize'de bir milletvekili çıkarmak için 40 bin oya gerek olduğunu hatırlatan CHP'li yöneticiler, şu iddiada bulundu: "Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu çok çalışıyor. Yeni simalar da partiye canlılık getirdi.
Önceleri '1 sandalye' diyorduk, şimdi 'Acaba 2 olur mu?' demeye başladık."
CHP'liler, kentte en fazla da "kaçak çaydan, geçim sıkıntısından, işsizlikten" yakındılar.

SABRİ DEDENİN TAHMİNİ
Rize'nin en işlek caddesinde 82 yaşındaki Sabri Toptan ile konuşuyoruz. Soyadını öğrenince Köksal Toptan'ı soruyoruz. "Anam tarafından torunumuz sayılır" diyor. Seçim tahminini sorunca "12'sinde belli olur" diyerek "kesin bir sonuç" veriyor...