Seviye farkı

Erdoğan'dan Sarkozy'ye 6 saatlik 'jet ziyaret' için 'seviyeli sitem' geldi: Kendisini Cumhurbaşkanı sıfatıyla ağırlamak isterdik, ancak o 'G20 Başkanı' sıfatıyla geliyor. Bu ziyaret Türk-Fransız dostluğunun seviyesinde değil

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2011 Güncelleme 25 Şubat 2011, 10:36
Seviye farkı

İÇİNDEKİLER

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye bugün gerçekleştireceği "6 saatlik ziyaret" öncesinde yoğun bir trafik yaşandı. Ankara'nın "Fransa Cumhurbaşkanı" sıfatıyla ve "konaklamalı" olarak ağırlamak istediği Sarkozy bu talepleri reddedince temaslarda tıkanıklık başladı. Fransa'nın bazı taleplerine de Ankara "Ret" yanıtı verince, temas tehlikeye girdi. Karşılıklı girişimlerle kriz aşılsa da Türkiye'nin sitemini, ziyaretten saatler önce bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan dile getirdi. Erdoğan, önceki geçe geç saatlerde Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, "Tüm samimiyetimle konuşacağım. Kendisini Fransa Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak ağırlamak isterdik ama bu sıfatla değil, G20'nin Başkanı olarak geliyor" siteminde bulundu.

'BİZ KENDİ DÜZEYİMİZDE GİTTİK'
Bu nedenle, ziyaretin "Fransa ve Türkiye arasındaki dostluğun seviyesinde olmadığını" vurgulayan Erdoğan, "Türkiye ve Fransız-Türk ilişkileri bundan daha fazlasını hak ediyor" diyerek, iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri hatırlattı. Başbakan Erdoğan, Sarkozy'nin göreve gelmesinden beri Türkiye'ye ziyarette bulunmamasından da üzüntü duyduğunu söyleyerek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Fransa'ya gitti, bizzat ben de Başbakan olarak Fransa'ya gittim" hatırlatmasını yaptı. Ankara'daki ziyaretine Anıtkabir'den başlayacak olan Sarkozy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Fransız liderin gündeminde sadece "G20" olmasına rağmen Ankara AB, NATO ve Ortadoğu dosyalarını da açacak.

ARAPLAR'A MODEL DEĞİL ESİN KAYNAĞIYIZ
Erdoğan, bölgesel değerlendirmelerde de bulundu. Dini inanışın, demokrasiyi engellemeyeceğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye İslam ve demokrasinin mükemmel bir şekilde birlikte var olabileceğini ortaya koydu. Biz model olmaya çalışmıyoruz. Arap halkları için bir esin kaynağı olabiliriz" dedi. Libya'daki gelişmelere ilişkin ise Erdoğan şöyle konuştu: "Halkın ambargoyla zora sokulmasını istemeyiz. Zira ambargodan yöneticiler değil, gariban halk zarar görüyor. Libya'ya acil yaptırım doğru değil. Libya'nın işlerine karışmak bizim üstümüze düşmüyor ve kendi kaderine karar verecek olan Libya halkıdır..."