Hizbullah polemiği

AK Parti'li Bozdağ, çok tartışılan Hizbullah tahliyeleri için Yargıtay'a somut çağrı yaptı: 1 saat içinde toplanıp karar alın. Gerçeker'in yanıtı ise 'Gelin siz yapın' oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2011 Güncelleme 07 Ocak 2011, 02:21
Hizbullah polemiği

İÇİNDEKİLER

Önce Hizbullah sanıklarının, ardından PKK'lıların ve cinayet zanlılarının tahliyeleriyle başlayan tartışmada, ibre yeniden Yargıtay'a döndü. Vicdan yaralayan tahliyelerin bu aşamada da "önlenebileceği" belirtilirken, en somut çağrı AK Parti'li Bekir Bozdağ'dan geldi. "İş yükü" gerekçesini eleştiren Bozdağ, şu önerileri getirdi:

'DAVA KULLANILIYOR'
"Yargıtay'ın Hizbullah sanıklarıyla ya da başka sanıklarla ilgili dosyayı bugün dahi öne alıp karara bağlamasına hiçbir mani hal yok. Ben buradan Yargıtay'a çağrı yapıyorum. Yargıtay 1 saat sonra toplanıp Hizbullah sanıklarıyla ilgili dosyayı karara bağlayabilir. Hükmü kesinleştirebilir veya bozabilir. Engelleyen hiçbir şey yok. Savcı İlhan Cihaner ile ilgili dosya hemen karara bağlandı. 2002'de Başbakanımız'ın dosyası kuryeyle Diyarbakır'dan Ankara'ya getirilip, bir günde bağlandı. İsmi milletvekili listesinden silindi. Yine bu kadar hızlı olunabilir. Yargıtay'da 40 bin acil karar bekleyen dosya olduğu iddiası da çarpıtma."

GÜL BAKANLARLA...
AK Partili Suat Kılıç ise "Hizbullah sanıklarının sokağa çıkması fena halde kullanılıyor" dedi ve Yargıtay'ın bu dosyayı hemen görüşebileceğini söyledi. Çağrılara yanıt ise aynı sertlikte oldu. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Siyasetçi ağzıyla konuşuyorlar. Gelsinler o zaman iki gün burada çalışıp davaları bitirsinler biz de rahatlayalım" diye konuştu. Tartışmada doz yükselirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı Köşk'e çağırdı.

HİZBULLAH, PKK CİNAYET TUTUKLULARI SERBEST
Yeni düzenleme gereği tutukluluk sürelerini dolduranların tahliyeleri sürüyor. Diyarbakır'da 2 PKK, 1 Hizbullah sanığı tahliye edildi. Ankara'da da 4 cinayetten sabıkası bulunan ve şartla salıverildikten sonra tekrar cinayet işlediği iddiasıyla yargılanan Hüseyin Yeniyapan ile Bangladeş'in Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesi'nin eşi ve oğlunu öldürdüğü gerekçesiyle hükmen tutuklu bulunan Hafızar Rahman'ın tahliyesine karar verildi.

'HİZBULLAH TEK KİŞİ DEĞİL Kİ'
Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, dosyaların "1 saatlik iş" olmadığını söyledi. Türk, "Hizbullah tek kişi değil ki? Her biri hakkında tek tek karar lazım. 1 saatte karar, işin ciddiyetiyle bağdaşmaz" dedi. HSYK Üyesi Ahmet Gökçen de Yargıtay üyesi ve hakim-savcı sayısının gerekenin 3'te 1'i olduğunu belirtti ve "Sayı artmalı" dedi.

YARGIÇLAR ÖNE ALMALIYDI'
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, tahliyelerden yargıçları sorumlu tuttu. Üskül, "Dosyaların önemine göre bir sıralama yapılabilirdi. Bazıları serbest bırakıldığına göre öncelik sırası yapılmamış" dedi. Bazı tutukluların salıverildiğine ilişkin kanaat oluştuğunu söyleyen Zafer Üskül, "Tutukluluk süresi 5- 10 yılı aştığı için serbest kaldılar. Beraat etmiş gibi algılamak yanlış" dedi

'AKADEMİSYENLER RAPORTÖR OLABİLİR'
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. İzzet Özgenç, yargıyı hızlandırmak için öncelikle yapılabilecekleri şöyle anlattı: "Yargıtay'da daire sayısını artırmadan önce, dairelerdeki 'heyet' sayılarının artırması üzerinde çalışılıyor. Bir dairede 3 kişiden oluşan bir heyet varsa, 'Beş kişiden oluşan üç ayrı heyet kurulur' diye bir değişiklik yapılabilir. Ayrıca, hukuk fakültelerindeki öğretim görevlilerinin avukatlık yapması yerine, yüksek mahkemelerde üye olarak görev yapmaları yönünde bir değişiklik yapılabilir. Bunun için Anayasa değişikliği gerekiyor. Öncelikle raportör olarak görev alabilirler."