Dört bir tarafı yeşil

Güney sahillerine taş çıkartacak güzellikteki İnkumu'yla, konakları, ormanları ve yaylalarıyla Karadeniz'in en güzel kentlerinden biri Bartın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2010 Güncelleme 22 Ağustos 2010, 00:00
Dört bir tarafı yeşil

İÇİNDEKİLER

Karadeniz'in batı kesiminde Bartın Irmağı'nı oluşturan Kocaırmak ile Kocanaz Dereleri'nin çevrelediği yarımadayı andıran bir alan üzerine kurulmuş. Bu yüzden, bir mahalleden bir mahalleye geçmek için birçok köprüden geçmek gerekiyor. Şehir merkezinde ırmak boyunca yürümeye başladığınızda, alabildiğine doğal güzellikler sizi karşılıyor. Yarısından çoğu ormanlarla kaplı olan Bartın'da, bir tarafta söğüt ve kavak ağaçları, zengin meyve bahçeleri, diğer tarafta buram buran tarih kokan Bartın evleri ziyaretçileri mestediyor. Bartın özellikle tarihi evleri ve yalıları ile ünlü. Osmanlı dönemi sivil mimarisinin son temsilcilerinden olan Bartın evleri, genellikle bahçelerin ortasında yapılmış ve etrafı çitlerle çevrilmiş. Her bahçede bir su kuyusu bulunuyor. Bartın'ın kalbi Cumhuriyet Caddesi. Caddenin tam ortasında Arif Kaptan Şadırvanı var. Kent merkezinde 100-150 yıllık geçmişe sahip birkaç cami ve tarihi Taşhan bulunuyor. Eğer Salı ya da Cuma günü Bartın'daysanız, "Garılar Pazarı"nı mutlaka dolaşmalısınız. İki yüz yıllık geçmişi olduğu söylenen pazar, adını bahçesinden ve hayvanlarından elde ettiği sütü, yoğurdu, çileği, domatesi, biberi burada satan kadınlardan alıyor. Bartın'ın 60 kilometrelik sahil şeridinde bir çok bakir koy bulunuyor. Bartınlılar yakınlığı nedeniyle daha çok İnkumu, Güzelcehisar, Mugada ve Kızılkum plajlarını tercih ediyor. Denizin yanı sıra ormanla da iç içe olan İnkumu'na ulaşmak çok kolay. Bartın'a sadece 14 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Üç kilometre uzunluğundaki geniş kumsalıyla, iyi düzenlenmiş yerleşim alanlarıyla Karadeniz'in en güzel tatil beldelerinden biri durumunda İnkumu. Bartın'ın dört bir tarafı yeşil bir coğrafyaya sahip. Özellikle Küre Dağları Milli Parkı'nın da bulunduğu Ulus ilçesi ormanları ve yaylalarıyla ciddi bir turizm potansiyeli. Karadeniz'in en güzel yaylalarından biri olan Uluyayla, Bartın'ın 35 kilometre uzağında bulunuyor. 1200 metre yükseklikteki yaylaya çıktığınızda, aşağıda bir şehir olduğunu unutacak kadar vahşi bir doğayla karşılaşıyorsunuz.

NASIL GİDİLİR?
Bartın'a gitmek için Bolu- Gerede arasındaki Yeniçağa'dan saparak, Mengen-Devrek-Çaycuma- Bartın yolunu kullanabilirsiniz. İkinci seçenek ise Gerede'den sapılarak gidilen Karabük- Safranbolu- Bartın yolu. Her iki yol da İstanbul'dan yaklaşık 6 saat sürüyor. İnkumu Bartın'a sadece 14 km, Uluyayla ise 35 km uzaklıkta bulunuyor.

NE YENİR?
Karadeniz mutfağının tipik özelliklerini taşıyan bazı yemeklerin Bartın mutfağının da önemli yemekleri olduğu söylenebilir. Mısır unu ve kıyma, pastırma veya sucuktan yapılan Pumpum çorbası, yumurtalı ısbut, pirinçli mantı yörenin en çok tüketilen yemekleri arasında. Eğer Salı ya da Cuma günü Bartın'daysanız, "Garılar Pazarı"nı da mutlaka dolaşmalısınız. Adını; sütü, yoğurdu, çileği, domatesi, biberi burada yetiştirip satan kadınlardan alıyor.

NEREDE KALINIR?
Bartın'da ve İnkumu'nda konaklama seçenekleri bir hayli fazla. Yazın turist akınına uğrayan İnkumu'nda kalmak da problem değil. Sunset İnkumu:0378 238 60 00, Bartur Otel:0378 237 62 28, Baral Otel: 0378 227 42 88, Özmen Otel: 0378 227 48 49, Alihan Tesisleri: 0378 238 52 57, Şendoğan Motel- Pansiyon: 0378 238 52 66, Gedik Pansiyon: 0378 238 50 43.