Şeker hastalarına uyarılar

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, oruç tutan şeker, yüksek tansiyon ve böbrek üstü bezi yetmezliği hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Giriş Tarihi 10 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 10 Temmuz 2013, 12:49
Şeker hastalarına uyarılar

İÇİNDEKİLER

Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, yüksek riskli diyabet hastalarının oruç tuttukları takdirde, ciddi kan şekeri düşüklüğü, diyabetik koma, vücutta ciddi susuzluk ve damarlarda pıhtılaşma risklerinin oluşabileceğini belirtti. Uzun süre susuz kalmanın tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına hem de pıhtılaşma bozukluklarına yol açabileceğini söyleyen Özdeş, şöyle konuştu: "Şeker hastalarından glifor, glikofaj, diyaformin gibi ilaçları kullanan hastalarımız oruç tutabilir. Ama onun haricinde şeker düşüklüğü yapabilen ilaç kullanılıyorsa hastaların oruç tutmasını önermiyoruz. Özellikle insülin kullanan hastalarımız mutlaka yemek yemek zorunda oldukları için oruçtan uzak durması gerekiyor. Çünkü oruç tuttuklarında uzun dönem aç kalacaklardır. Onun için şeker hastalığı tanısı kondu ise başlangıç dönemlerinde ve sadece metformin türü ilaç kullanan hastalarımızın oruç tutmalarında ciddi bir sıkıntı olmaz. Şeker düşüklüğü yapan ilaç kullanan hastalarımız ve insülin kullanan hastalarımızın sağlıkları açısından oruç tutmamaları gerekmektedir.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, yüksek tansiyon, böbrek üstü bezi yetmezliği ve hipertiroid gibi hastalığı olan kişilerin de karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminde dikkatli olması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

"Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında ekmek beslenme alışkanlığımızın vazgeçilmezidir. Ancak, beyaz undan yapılan ekmek tüketimini biz sağlık açısından önermiyoruz. Çünkü sindirimi kolay olduğu için çabuk acıktırıyor. Ramazan ayında yaygın olarak tüketilen pide için de aynı şey geçerli. Biz çok tahıllı kepek ekmeği yemeyi öneriyoruz. Oruç tutanlar için özellikle bol tahıllı veya tam tahıllı kepek ekmeği oldukça faydalı. Çünkü sindirimi zor olup, geç acıktırır. İftarda çorba içilmeli, bol salata yemeli, zeytinyağlı sebze tüketimi ön planda tutulmalıdır. Şeker oranı fazla olan incir, üzüm, muz, kavun, karpuz gibi meyvelerin tüketimi az olmalı, 2-3 porsiyonu geçmemelidir. Sağlıklı bir beslenme 6-7 saati geçmeyen derin bir uyku ile birleştirilmelidir.