Tarihi zirve

Dünya dün Rusya’nın Soçi kentine kilitlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani, Suriye’nin geleceğini görüşmek için bir araya geldi. Erdoğan “Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2017 Güncelleme 23 Kasım 2017, 00:21
Tarihi zirve

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Soçi kenti dün tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Soçi'de bir araya geldi. Rusya, İran ve Türkiye arasındaki kritik üçlü zirve, 16:40'ta başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan zirvede şunları söyledi:

TEŞEKKÜR ETTİ
"Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerine dünya şahit olmuştur. Astana bunun en güzel örneğidir. Astana süreci sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına sebep oldu. Biz bu zirveye çok güzel bir hazırlık yaptık. Temennim odur ki bugün buradan çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. Burada bugün kritik kararlar alacağımıza düşünüyorum..." Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemlidir. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur" dedi. Putin ise zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "Türk ve İranlı liderlerin üstlendikleri rol olmasaydı Suriye'de askeri sürecin sonlanması mümkün olmazdı. Suriye'de artık siyasi çözüme yönelik yeni bir aşamaya geçildi" ifadesini kullanarak iki ülkeye teşekkür etti. Rus lider, "Siyasi çözüm, Cenevre süreciyle tamamlanacak. BM kararına uygun olarak etnik uzlaşı sağlanmalı" dedi. Putin ayrıca "Bilindiği üzere Rusya, Suriye krizinde başından bu yana söz sahibi olması gereken gücün Suriye halkı olması gerektiğini savunuyor. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplama fikri de düşüncenin pratiğe dönüşmesidir" ifadesini kullandı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani de Suriye'de siyasi çözüm için zemin hazırlandığını söylerken, "Barış süreci konusunda işbirliğinden memnunum" dedi.

​ORTAK BİLDİRİDE YPG VURGUSU
Türkiye, İran ve Rusya Devlet Başkanlarının 3'lü zirvesinin ardından ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, Suriye'nin toprak bütünlüğüne kast eden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında da özellikle altını çizdiği YPG terör örgütü üstü kapalı bir şekilde yer aldı. Bildiride, "Devlet Başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini teyit etmiş; bahsi geçen gerginliği azaltma bölgelerinin tesis edilmesinin ve Suriye ihtilafının çözümüne yönelik hiçbir siyasi girişimin Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne hiçbir suretle halel getiremeyeceğini vurgulamışlardır" denildi.

​SURİYE İÇİN YOL HARİTASI
KRiZ, serbest ve adil seçimlerle çözülecek.
BÖLÜCÜ olmayan muhalifler, Soçi'de bir araya gelecek.
KiMLERiN katılacağına, üç ülke kendi aralarında istişare ederek karar verecek.
TERÖR örgütlerinin yenilgiye uğraması için çalışmalar sürecek.

ERGÜN DiLER