Baba'yiğit'

Üstün zekalı 8 yaşındaki Yiğit, boyundan büyük işlere girişti. Madenciler için tasarladığı cankurtaran kıyafet ile ‘en genç girişimci” ilan edildi. Küçük dahi, şimdi de engelliler için gözlük ve silikonlu hava yastığı gibi çok sayıda faydalı proje geliştirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2017 Güncelleme 20 Kasım 2017, 01:55
Baba’yiğit’

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da yaşayan 8 yaşındaki Ahmet Yiğit Başoğlu, üstün zekasıyla herkesi şaşkına çevirdi. Yiğit, daha 6 aylıkken duyduğu kelimeleri söyledi. 9 aylıkken de cümleler kurarak ailesini şok etti. 1.5 yaşındayken "Bu konuda inisiyatif alamam" cümlesini kurarak farkını belli etti. Baba Sinan Başoğlu, her şeye yorum yapan ve kelime dağarcığı sürekli gelişen oğlunu uzmanlara gösterdi. 3 yaşında "üstün zekalı" tanısı konulan Yiğit, herkesi şaşırtmaya devam etti. Daha 4.5 yaşındayken kendi çabasıyla okuma-yazma öğrendi. 'Tüm Üstün Zekalılar Derneği'nin (TÜZDER) yönlendirmesiyle özel bir okulda üçüncü sınıfa giden Başoğlu, küçük yaşına rağmen boyundan büyük işlere girişti.

ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYOR ​
13 Mayıs 2014'te Soma'da yaşanan ve 301 işçinin can verdiği maden faciasından etkilenen Yiğit, 3 yıl önce madencilerin hayatını kurtaracak yanmayan ve kendi oksijenini üreten madenci kıyafeti projesi geliştirdi. Cankurtaran madenci kıyafeti projesi sayesinde KOSGEB'den girişimci ödülünü kazanarak "Türkiye'nin En Genç Girişimcisi" ilan edildi. Ancak Yiğit'in başarısı bunlarla sınırlı değildi. Üstün zekalı çocuk, yeni projeler üretmeye devam etti. Küçük dahi, dalgıçların köpek balıklarının saldırısına uğramasını engelleyecek uyarı sistemi, kaza anında hava yastığına alternatif olabilecek darbeleri emen sertleşen silikon, sulama teknolojileri, yemekleri soğuk ve sıcak olarak servis edilebilecek akıllı masa, engelli kişiyi kulaklıkla yönlendirebilecek navigasyonlu gözlük gibi çok sayıda faydalı proje geliştirdi. Küçük dahi, projelerini bir an önce hayata geçirmek istediğini ve büyüyünce doktor olmak istediğini söyledi. Yiğit ayrıca yeni projeler düşündüğünü de sözlerine ekledi.



​'BABA KALK BİR FİKRİM VAR'
Baba Sinan Başoğlu, dahi oğlunun gece yarısı "Baba kalk böyle bir fikrim var" sözleriyle geliştirdiği projeleri anlattığını söyledi. Oğlunun tasarımlarının hayata geçirilmesi için elinden gelen desteği verdiğini belirtti. Oğlu gibi üstün zekalı çocukların eğitiminin önemine de dikkat çeken Başoğlu, şöyle devam etti: "Müfredat ortalama zeka düzeyine göre hazırlanıyor. Bu çocukların uygun eğitim almaları noktasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Biz şanslı bir aileyiz. TÜZDER'le tanışıp güzel yönlendirmeler aldık. Dernek sayesinde Ahmet Yiğit'e uygun eğitim verebiliyoruz. Doğru yönlendirilme olmazsa çocuğun yeteneğinden olumlu yönde faydalanılamaz."