Batı yanıyor doğu selle boğuşuyor

Alevler, Gelibolu Yarımadası’nı, Bodrum’u ve Aydın’ı sardı. Çıkan yangınlarda ormanlar küle döndü. Yurdun batısı yanarken doğusunda sağanak yağmur etkili oldu. Ordu, Artvin, Rize, Trabzon, Malatya ve Kayseri’de ise sel ve heyelan hayatı felç etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2016 Güncelleme 09 Temmuz 2016, 00:00

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün tam anlamıyla felaket üstüne felaket yaşadı! Çanakkale, Bodrum ve Aydın'da başlayan orman yangınları ciğerlerimizi yakıp kül etti. Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı ve şehitliklerin bulunduğu tarihi Gelibolu Yarımadası Kabatepe'deki ormanlık alanda dün öğleden sonra başlayan yangın, yakındaki ağaçlandırma sahasına sıçradı. Alevlere 6 helikopter ve 16 arazöz ile müdahale edildi.

EVLERE 15 METRE YAKLAŞTI
Bodrum'da makilik alanda da dün alevler yükseldi. Alevler tarım arazilerine ulaştı. Bölgeye 6 itfaiye aracı ile 2 arazöz ve 30 orman işçisi sevk edildi. Evlere 15 metre kadar yaklaşan yangın kontrol altına alındı. 8 hektar tarım arazisi ile 6 hektarlık makilik alan kül oldu.


Malatya'nın Darende ilçesinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Bölgenin inanç turizmindeki önemli merkezlerinden olan Somuncu Baba Külliyesi'ne ulaşımı sağlayan Somuncu Baba Prestij Yolu da selden etkilendi. Mahsur kalan vatandaş, oluşturulan tahta köprülerle kurtarıldı.

AYDIN'DA 40 HEKTAR YANDI
Aydın Karacasu'da da karaçam ağaçlarıyla kaplı Kocayayla ve Geyikbeleni mevkilerinde iki noktada yangın çıktı. Alevlerin hızla büyüdüğü bölgelere 5 helikopter, 4 uçak, 26 arazöz, 7 itfaiye aracı ile çok sayıda orman işçisi sevk edildi. Yangının 40 hektarlık alanda etkili olduğu açıklandı. Türkiye'nin batısında gerek sıcaklıklarla gerekse alevlerle mücadele edilirken doğusunda ise şiddetli yağışlar etkili oldu. Artvin Yusufeli'nde önceki akşam başlayan sağanak nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı. 7 araç selde sürüklenip Barhal Çayı'na devrildi. Trabzon'da ise sel ve heyelan hayatı alt üst etti. Doğancılar mahallesinde yaşayan İfakat Çoban (76), evinin önündeki sel sularının getirdiği çamurları temizlemeye çalışırken, kayarak kafasını taşa çarpıp öldü. Gaziantep'te de aniden başlayan sağanak yağmur hayatı felç etti. Birçok ev ve iş yerinde su baskınları yaşandı. Yaya olarak evlerine gitmeye çalışan bazı vatandaşlar boğulma tehlikesi yaşadı. Kayseri'de sel otlattığı hayvanlarla birlikte sel sularına kapılan çoban Bayram Soyak ve Rize'de heyelan sonucu evlerine dolan toprağın altında kalıp ölen Şevval Pehlivan (18) memleketlerinde toprağa verildi.



Trabzon Şalpazarı'nda şiddetli yağış beraberinde sel ve heyelanı de getirdi. Yollarda kopmalar meydana geldi.