Bam telimize bastılar

Macaristan, insani yardıma geçit vermedi. Mülteci akınını durdurmak için sınırlarına jiletli tel çekmeye devam etti. Almanya'da faaliyet gösteren 2 Türk ortak ise insanlık dersi verdi. Macar hükümetinin milyonluk tel siparişini vicdani sebeplerle reddetti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2015 Güncelleme 22 Eylül 2015, 01:34
Bam telimize bastılar

İÇİNDEKİLER

Berlin'de jiletli tel üreten şirketin Türk ortakları Afyonkarahisarlı Talat Değer ve Bayburtlu Murat Ekrek, verdikleri insanı kararla dünyanın dikkatini çekti. Türk işadamları, mültecilerin geçişini önlemek için sınırlarına jiletli tel çeken Macaristan'dan gelen 500 bin Euro'luk siparişi hiç düşünmeden geri çevirdi.

MÜLTECİLER İÇİN SİPARİŞİ REDDETTİLER
Suriye
'deki iç savaş, mülteci trajedisini gündeme getirdi. Türkiye, 2 milyonu aşkın Suriyeli'ye kol kanat gerdi. AB, her sınırda insanlık dışı muamelelerle karşılaşan mültecilerin dramını seyretmekle yetindi. Macaristan'da yaşananlar ise tüyler ürpertti. Macar hükümeti, insani yardıma geçit vermedi. Mültecilere sınırlarını kapatmayı seçti. Avrupa'daki mülteci dramına en büyük tepki ise Almanya'da yaşayan 2 Türk işadamından geldi. Gurbetçi 2 Türk işadamının, Macaristan'dan gelen 500 bin Euro'luk iş teklifini "insanı gerekçelerle" reddetmesi büyük ses getirdi. Macar hükümeti, ülkelerine akın eden sığınmacıları durdurmak amacıyla 175 kilometrelik Sırbistan sınırına jiletli tel örgü çekmeye karar verdi. Hükümetin kararı üzerine harekete geçen yetkililer Macaristan'da üretilmeyen jiletli teller için Almanya'daki "Mutanox" firması ile iletişime geçti. Macaristan'ın jiletli tel siparişi verdiği firma ise Türk işadamlarına aitti. Bayburtlu işadamı Murat Ekrek ve Afyonkarahisarlı Talat Değer'in sahibi olduğu firma "insani kaygıları gerekçe göstererek" milyonluk teklife hiç düşünmeden "Hayır" dedi.



'SIĞINMACILAR SUÇLU DEĞİLDİR'
Firmanın 2 Türk ortağı Değer ve Ekrek, "Ürettiğimiz jiletli teller; cezaevindeki mahkumlar gibi, suç fiillerini önlemek için tasarlanmıştır. Ülkenize girmeye çalışan Suriyeli çocuklar ve yetişkinler suçlu değildir" diyerek Macar hükümetine insanlık dersi verdi. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine "Mutarox" firması, Avrupa'nın da gündemine yerleşti. Türk işadamlarına yönelik teşekkür mesajlarının ardı arkası kesilmedi.

YUNANİSTAN'A JET GÖÇ
Deniz motosikleti olarak bilinen jet-ski, mültecilerin imdadına yetişti. 4 Suriyeli mültecinin, önceki sabah Bodrum'dan jetski ile Yunanistan'ın Pserimos Adası'na götürüldüğü belirtildi. Jet-ski ile çıkılan umut yolculuğunun amatör kameralara yansıması ise dikkat çekti.

DEV EKRANDAN MESAJ
Yunanistan'a geçme umuduyla 1 haftadır Edirne'de bekleyen mültecilere dev ekrandan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mesajları dinletildi. Davutoğlu, "Sesinizi duyurdunuz, eylemden vazgeçin" dedi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise bin 500'e yakın mültecinin Edirne'den gönderileceğini yineledi.