Yok deve!

Etinden, sütünden ve gücünden faydalandığımız develerin kıymeti arttı. Fiyatları, lüks konutları solladı. Şampiyonluğa imza atan hayvanlar tam 365 bin liraya alıcı buldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2015 Güncelleme 06 Ocak 2015, 00:00
Yok deve!

İÇİNDEKİLER

Bütün dünyada hem gücünden, hem etinden, hem de sütünden yararlanılan develer, lüks konutlarla yarıştı. 365 bin liraya kadar çıkan deve fiyatları dudak uçuklattı. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde kış aylarının vazgeçilmez tutkusu olan deve güreşleri, tüm dünyanın ilgisini çekti. "Karnaval" havasında yapılan deve güreşleri, bu hayvanlara olan ilgiyi önemli ölçüde artırdı. İyi süslenmiş ve güreşlerde şampiyonluğunu ilan etmiş develer ise daha da kıymetlendi.

TARHANA TAKVİYESİ
Hayvanların değerini, güreşlerde elde ettikleri dereceleri belirledi. Şampiyonların yavruları bile babaları sayesinde değerlerini 5'e katladı. "Tülü"' denilen erkek develerden güreşci ve şampiyon olanlar, 100 binden 365 bin liraya kadar alıcı bulmaya başladı. Deve sahipleri ise lüks konut fiyatlarını geçen develerine bir bebek gibi baktıklarını söyledi. Bazı deve sahipleri, kış aylarında 'hasta olmasınlar' diye develerine ev yapımı tarhana çorbası içirdiklerini söyledi. Bazıları ise güçlenmeleri için hayvanları kuru incir ve kuru üzümle beslediklerini ifade etti. Deve güreşlerinin "Kırkpınarı" olarak bilinen İzmir'de düzenlenen Selçuk Efes Deve Güreşleri'ne devesiyle katılan Hakan Vergi, 100 bin liranın üzerinde olan develerinin fiyatlarını söylemekten "nazara gelir" endişesiyle çekindiklerini söyledi. Bir devesine "Musti", diğerine ise "8 Eylül" adını veren Vergi, hayvanlarıyla çocuklarından daha fazla zaman geçirdiğini dile getirdi.

YILLIK MASRAFI 5 BİN TL
Develerin bakımının titizlik istediğini ve yıllık bakım masrafının 4-5 bin lirayı bulduğunu dile getiren Hakan Vergi, şunları söyledi: "Bu mübarek hayvanlar çok duygusal. Onlara bir bebek gibi bakıyoruz. Develere bahar döneminde yeşillik ve kenker dikeni yediriyoruz. Bahar bittikten sonra da 1-1.5 ay sadece yoncayla besliyoruz. Daha sonra kuru besiye geçiriyoruz. Daha güçlü olmaları için develeri burçak ve arpayla besleyip, güreşlere hazırlıyoruz."