Dinlemeler arası diyalog

TAKVİM, Türkiye tarihinin en büyük telekulak skandalının detaylarına ulaştı. 360 bin dinleme kaydındaki isimlerin birçoğunun şu an paralel yapıya destek vermesi dikkat çekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Aralık 2014 Güncelleme 30 Aralık 2014, 02:22
Dinlemeler arası diyalog

İÇİNDEKİLER

TAKVİM, Fethullah Gülen ve örgütünün gerçekleştirdiği en büyük telekulak skandalının detaylarına ulaştı. Paralel yapının 2007-2012 yılları arasında yaptığı 360 bin dinleme, HSYK Başmüfettişi Ali Rıza Karakan'ın geniş kapsamlı araştırmasıyla açığa çıktı. Yapının, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki kayıtlarını sildiği bu dinlemeler, kapatılan Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin arşivinde bulundu. Yetkililer sadece dinleme kararı verilen dosyalara ulaştıklarını belirtirken, kayıtların ele geçirilemediğini belirtti.
Belgelerde dikkat çeken en önemli ayrıntılardan biri paralel örgütün kritik kararları veren Anayasa Mahkemesi'ni kıskaca almış olması. Mahkemenin 2007-2008 yılları arasında üyesi olan Ahmet Akyalçın, Osman Ali Feyyaz Paksüt, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli, sahte isimlerle İBDA/C Örgütü kapsamında dinlenildi. MİT eski müsteşarlarından Sönmez Köksal, 2009'da İBDA-C örgütü üyesi gösterilerek dinlenilirken, emekli Büyükelçi İlter Türkmen, emekli MİT mensupları Osman Nuri Gündeş, Yavuz Ataç ve Servet Cesur da dinlenenler arasında... PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Kenya'dan getiren uçağı devlete tahsis eden işadamı Cavit Çağlar ise ironik bir biçimde PKK üyeliğinden dinlenilmiş. Bunun dışında Necmettin Erbakan, Şevket Kazan gibi dönemin önemli siyasi isimlerinin yanı sıra İpek Tuzcuoğlu gibi sanatçıların da dinlendiği görülüyor. Şimdi paralel yapıya arka çıkan BBP Başkanı Mustafa Destici, 2009'da İBDA-C örgütü kapsamında dinlenilirken, CHP'ye geçen Mehmet Bekaroğlu da Selam Tevhid dosyasında takibe alınmış. Belgelere göre paralel yapı; Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere birçok kurumu da dinlemiş.




DOĞAN MEDYASI GÖZALTINDA
Paralel yapı, 2008 yılında yayın politikasını etkilemeye çalıştığı Hürriyet Gazetesi'nin santral telefonunu da dinlemiş. Dinlemelerde Hürriyet'in köşe yazarları Ertuğrul Özkök ve Taha Akyol ile Vatan Gazetesi'ni kuran Zafer Mutlu da yer alıyor. Doğan Holding'den de Aydın Doğan'ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Vuslat Doğan Sabancı, 2008'de İBDA-C'den dinlenilmiş. İşadamı Rahmi Koç da organize suç kapsamında takibe alınmış. Bu isimlerin paralel örgüt hakkında olumsuz konuşmamaları ise dinlemelerin ortaya çıkmasıyla daha da manidar bir hale gelmiş bulunuyor.




HİZBULLAHÇI AHMET HAKAN
Listede IMEI numarasından şu ana kadar adı tespit edilen gazetecilerin isimleri ise şunlar: Abdülkadir Selvi (TİT), Ahmet Hakan Coşkun (Hizbullah), Aslı Aydıntaşbaş (İBDA-C), Cüneyt Özdemir (Hizbullah), Mete Çubukçu (TİT), Güler Kömürcü (İBDA-C), Uğur Dündar (Hizbullah), Akif Beki (Organize) Mehmet Ali Birand (Hizbullah), Muharrem Sarıkaya (İBDA-C), Cüneyt Ülsever (Hizbullah), Nuri Elibol (Organize), Oray Eğin (Hizbullah), Sedat Ergin (Terör), Şükrü Küçükşahin (Hizbullah), Tahir Sarıkaya (Organize) ve Necmettin Erbakan İpek Tuzcuoğlu Şevket Kazan Cavit Çağlar Vuslat Doğan Mustafa Destici Aslı Aydıntaşbaş Fatih Çekirge (İBDA-C).

ABDURRAHMAN ŞİMŞEK