Ceset Boğazı

İstanbul Boğazı kan ağladı! 40 kaçak, Romanya'ya gitmek için soluğu Bakırköy sahilinde aldı. 7 bin euro ödeyerek 7 kişilik tekneye bindi. Ancak insanlık dışı hesap, Rumeli Feneri açıklarında faciayla sonlandı. Balık istifi doldurulan tekne battı. Cesetleri ise balıkçılar topladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Kasım 2014 Güncelleme 04 Kasım 2014, 01:50
Ceset Boğazı

İÇİNDEKİLER

İnsanlık denizde boğuldu! Yasa dışı yollarla Romanya ve Bulgaristan'a geçmek isteyen kaçakları taşıyan tekne battı. Boğaz, onlarca kaçağa mezar oldu. İstanbul Boğazı'nda dün sabah kaçak göçmen faciası yaşandı. 40 kaçak, Romanya ve Bulgaristan'a kaçmak için soluğu Bakırköy sahilinde aldı. Afganistan uyruklu kaçaklar, insan tacirlerine 7 bin Euro ödedi. "Torun" isimli tekne, 12 metre boyunda ve en fazla 8 kişilikti. Ancak insan tacirleri, buna aldırış etmedi.

ÖLÜME AÇILDILAR

Vicdansızlar sırf daha çok para kazanmak için 7 kişilik tekneye 12'si çocuk ve 7'si kadın olmak üzere 40 kaçağı bindirdi. Ve "Torun" adlı gezi teknesi, 40 kaçak, 2 mürettebat ve kaptanla birlikte Bakırköy'den denize açıldı. İstanbul Boğazı'nda seyir halinde bulunan kaçak dolu tekne, dün sabaha karşı 05:00 sıralarında Rumeli Feneri açıklarında battı.

BALIKÇILAR FARK ETTİ

Denizin üzerindeki cesetleri fark eden balıkçılar, olayı Kıyı Emniyet Müdürlüğü'ne haber verdi. 30 balıkçı teknesi, denize açılıp cesetleri topladı. Denizde donmak üzereyken bulunan 7 kaçak ise yaralı olarak kurtarıldı.

12 KİŞİ ARANIYOR

Şimdiye kadar 24 kişinin cesedine ulaşıldı. Aranan 12 kişinin ise sağ kurtulmasının imkansız olduğu belirtildi. Arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor.

YARALILARIN DURUMU CİDDİ

Denizde donmak üzereyken kurtarılan kaçaklar, tedavi altına alındı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Afganistan uyruklu Sahim Alcihzada (20) ile Sah Ahmedzai'nin (17) sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Boğulmaktan son anda kurtarılan mültecilere oksijen desteği sağlanıyor, kalp ritimlerindeki bozukluk tedavi edilmeye çalışılıyor.

DAVUTOĞLU: GEREKENİ YAPACAĞIZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu "Aldığımız tekne kazası haberi yüreğimizi dağladı. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Kaçak göçmen sorunu sadece Türkiye'nin değil bütün Avrupa ülkelerinin sorunu. Gereğini yapacağız" diye konuştu. Olay yerine giden CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise yetkililerden bilgi aldı. Salıcı "Bu ilk değil. İnsan tacirlerini kontrol edemiyoruz" dedi.

ÇOCUKLARA YETİŞKİN CAN YELEĞİ

Cesetleri denizden toplayan balıkçılardan Emrecan Kolcu, tanık olduğu korkunç anlanı aktardı. Dün sabah saat 08.20 sıralarında telsizden anons duyduklarını belirten Kolcu, denize açılarak arama kurtarma ekiplerine yardım ettiklerini söyledi ve ekledi:

'KASKATI BULDUK'

"Ağ atmadık yardım için açıldık. Kaçaklar boğularak ölmemişlerdi. Soğuktan donarak öldüklerini tahmin ediyoruz. Çünkü kaskatı olmuşlardı. Denizin üzerindeki cesetlerin hepsinde can yeleği vardı. Denizde çantalar, ayakkabılar, montlar, boş can yelekleri gördük. Büyük ihtimalle yetişkin can yeleklerini çocuklara giydirdiler. Çocuklar yeleklerden çıkıp, denizin dibine battılar. Yetişkinlerin üzerinde can yelekleri çıkmamıştı. Ölenlerin çoğu 92-94 doğumluydu."

'GEMİYE ÇARPTI'

Rumeli Feneri balıkçılarından Kadir Sert ise, "Kaçak dolu gezi teknesi, yük gemisine çarpıp parçalanmış olabilir. Çünkü tekneyi harap edecek hava şartları yok" dedi.

Mustafa KAYA-Recai KÖMÜR-Murat ŞENGÜL