Kara'man

Kömür ocağından yine kara haber verdi. Soma'da ölen 301 işçinin acısı tazeliğini korurken, Karaman'da özel bir şirkete ait madende su kaynağı patladı. Galeri 50 metre suyla dolunca 18 işçi yerin 350 metre altında mahsur kaldı. Şirketin 'Kaçılacak yerler var' açıklaması ise umutları yeşertti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ekim 2014 Güncelleme 29 Ekim 2014, 02:08
Kara’man

İÇİNDEKİLER

Şair Orhan Veli, 'Yüz karası değil, kömür karası, böyle kazanılır ekmek parası" diyerek madencileri anlattı. Ancak son günlerde maden işçileri faleketin gölgesi altında kaldı. Soma'da 13 Mayıs'ta 301 madencinin hayatını kaybettiği felaketin ardından acı olay bu kez Karaman'da yaşandı. Kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu 18 işçi yerin 350 metre altında mahsur kaldı. Korkunç kaza, Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Saffet Uyar'a ait Has Şekerler Madencilik'e ait kömür ocağında meydana geldi.



OCAKTAKİ SU BOŞALTILIYOR
İddiaya göre, daha önce terk edilen yan madende biriken su, galeri duvarını delerek 08:00- 16:00 vardiyasında 33 işçinin çalıştığı alana sızmaya başladı. Saat 12:15 sıralarında yemek yedikleri sırada su sızıntısını fark eden 33 işçiden 15'i dışarı çıkmayı başardı. Ancak 18 madenci duvarın patlaması sonucu bir anda 50 metre suyla dolan galeride mahsur kaldı. Acı olayın ardından Türkiye genelinde yardım seferberliği başladı. Başbakanlık Afet Merkezi'nce verilen talimat doğrultusunda maden iş kazalarında uzmanlaşmış kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi. TTK ve AFAD ekipleri alarm durumuna geçti. Madenden su boşaltma çalışmaları, 3 koldan devam ederken, işçi yakınları madene akın etti. Aileler gözyaşları içerisinde işçilerden gelecek iyi haberleri beklemeye başladı. Karaman Valisi Murat Koca ise "Olay yeraltında biriken suyun galeriyi işgal etmesiyle yaşandı. Galeride çalışan 40 işçi vardı. Bazıları madenden çıkmayı başardı, şu anda 18 arkadaşımız yeraltında" ifadesini kullandı. Faciadan sağ kurtulan işçilerden Kerim Parlar dehşet anlarını şu sözlerle anlattı: "Bir anda fırtına çıkar gibi oldu. Arkadaşlar 'Kaçın' dedi. Diğer arkadaşlar galeride kaldı. Tırmandık o esnada su arkamızdan geldi. Maskelerimiz yanımızdaydı. Ama maskelerimizi takma fırsatımız olmadı. Panikle nefesimizin kesileceğini düşündük. Kendi imkanlarımızla bir arkadaşımızı çıkardık."

Bakan Yıldız'dan ilk açıklama!Bakan Yıldız'dan ilk açıklama!

HÜKÜMET BÖLGEYE GİTTİ

Madende
yaşanan felaket, Ankara'yı harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Vali Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise olayı duyar duymaz helikopterle bölgeye gitti. Kardeşi ocak içinde mahsur kalan bir vatandaş, Bakan Elvan'ın boynuna sarılarak gözyaşı döktü. Bakan Elvan, gözü yaşlı vatandaşı teselli etmeye çalıştı. Başbakan Davutoğlu da, "Yaşanan iş kazasından dolayı hüznümüz büyük. Devletimizin ve milletimizin bütün imkânlarıyla kömür ocağında kalan işçilerimizin sağ salim ailelerine kavuşmalarını diliyorum" dedi.



SONDAJ ÇALIŞMASI YAPILMALIYDI

Yerin
350 metre altında mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ederken, konuyla ilgili adli süreç de başlatıldı. Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kazayla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlattığı öğrenildi. İTÜ Maden Fakültesi'nden Prof. Dr. Gündüz Ötken ise ihmali gözler önüne serdi. Ötken, "Yeraltı su seviyesinin altına inen madenlerde her zaman riskler mevcuttur. Su baskını riskini en aza indirmek için bölgede
sürekli sondaj yapılması şarttır" dedi.

Madenden kurtulan işçi o anları anlattıMadenden kurtulan işçi o anları anlattı

KURTARMA SEFERBERLİĞİ
Türkiye,
tüm kurumlarıyla işçileri kurtarmak için alarm durumuna geçti. AFAD 6 ilden 206 kişilik ekip gönderdi. Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı'nca da iki komando timi arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine sevk edildi. Ocağa ayrıca dalgıçlar da gelerek çalışmalara başladı.




EĞLENCELER İPTAL EDİLDİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, maden kazası nedeniyle bugün Cumhuriyet Bayramı sebebiyle yapılacak eğlencelerin iptal edildiğini açıkladı. Atalay, "Cumhuriyet Bayramı'na böyle bir üzüntüyle giriyoruz. İnşallah vatandaşlarımız kurtarılır ve üzüntümüz büyümez. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılacak olan eğlencelerin tamamı şu anda iptal edildi. Ülke genelinde yapılacak Cumhuriyet Bayramı törenlerine ise hepimiz katılacağız" dedi.

Özgür SARI