Kiribati'nin Türk cığlığı

Okyanus ülkesi Kiribati, 'kadına dayak'ın önüne geçemeyince, Türkiye'den yardım istedi: Ülkemizde kadına yapılan şiddeti engelleyemiyoruz. Kiribati'ye gelin ve sisteminizi bize anlatın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2014 Güncelleme 29 Nisan 2014, 00:16
Kiribati’nin Türk cığlığı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kurulmasının ardından 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un çıkarılması, kadına ve aile içi şiddete yönelik alınan pek çok önlemi de beraberinde getirmişti. Türkiye'nin "İstanbul Sözleşmesi" olarak bilinen Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesiyle İlgili Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülke olması, şiddete karşı "panik butonu" uygulaması, polis koruması gibi caydırıcı önlemleri alması, toplumsal cinsiyet eşitliği ulusal eylem planları hazırlaması beklenen başarıyı sağlamasa da, uzaklardan bir ses geldi... 'Kadına şiddet' konusunda 15 bin kilometre öteden, Kiribati'den çok ilginç bir teklif geldi. Büyük Okyanus'un ortasında bulunan, 98 bin kişilik nüfusa sahip olan ada ülkesi Kiribati Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler işbirliğinde 4 yıl sürecek Cinsel ve Cinsiyet Temelli Şiddetin Önlenmesi" projesi başlattı. "Milenyumu ilk karşılayan ada" olarak da bilinen Kiribati, Birleşmiş Milletler toplantısında önemli bir partner olarak gördükleri Türkiye'den proje için destek beklediğini belirtti.

BAKAN İSLAM DA OLUMLU YAKLAŞTI
Türkiye'ye bir yazı gönderen Kiribati'li yetkililer, "Sizin kadına şiddet konusundaki çalışmalarınızı ibretle okuduk ve hayran kaldık. Ülkemizde yaklaşık 20 bin kadın var. Bunların 2 bini şiddete maruz kalıyor. Alınan önlemler de hiçbir işe yaramıyor. Sizin göndereceğiniz yetkili isimlerin, ülkemizdeki çalışmaları yönlendirmesini istiyoruz" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın da gelen bu çağrıya olumlu görüş bildirdiği ifade edildi.

HAVA HEP SICAK
Okyanusya'da adalar devletinden biridir. İngiliz Uluslar Topluluğu içinde bir cumhuriyet olan Kiribati, Büyük Okyanus'un batısında 5 milyon km2'lik bir alana yayılmış adalardan oluşmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde, Marshall Adaları'nın güneygüneydoğusuna düşen Kiribati; başlıca 3 gruba ayrılır: Gilbert Adaları (16), Phoenix Adaları (8), Line Adaları (8). Banaba da (Eski Okyanus Adası) ülke sınırları içinde kalır. 98 bin nüfusa sahip olan ülkede, sadece 400 Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor. Kiribati'de sıcak, tropikal iklim egemendir. Sıcaklıkta mevsimlik değişmeler çok az görülür. Sıcaklık 27-34 arasında olur. Yağış belirli bir mevsimde yoğundur. En yağışlı dönem, ekim-mart arasındadır.