İstihbarat balonu

Türk mühendisler Heronların papuçunu dama atacak bir buluşa imza attı. Nanoteknoloji ile geliştirdikleri istihbarat balonuyla, keşif ve gözetlemede çığır açtı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2014 Güncelleme 04 Nisan 2014, 01:31
İstihbarat balonu

İÇİNDEKİLER

Ankara Hacettepe Teknokenti'nde çalışan Türk mühendisler, bir bölgedeki olayların keşfi ve gözetlenmesi için nanoteknoloji temelli "istihbarat balonu" geliştirdi. "Tanyeri" adı verilen istihbarat balonu, sivil amaçlı kullanımlarda yerden görülebilecek yüksekliklerde konumlandırılıyor. Askeri amaçlı kullanımda yerden görünemeyecek ve hedef oluşturmayacak şekilde gökyüzüne asılı şekilde yerleştirilebiliyor. İstihbarat balonunu, Heronlar'ın neredeyse 5'te biri fiyatına üretiliyor. 24-80 kilogram ağırlığındaki balonlar hava koşullarından etkilenmiyor.

ZOOM YAPABİLİYOR
Türk Savunma Sanayii firmalarından "ARGUS Savunma" Yöneticisi İbrahim Sezgin, "Yerden toplanan görüntüler, balondaki kamera sistemi sayesinde eş zamanlı ve kriptolu şekilde alıcıya aktarılıyor. Kameralar, uyduyu görmediği için güvenlik açısından hiçbir risk taşımıyor. Balonlar, gökyüzünden bir plakaya zoom yapabilir, hatta belli noktalarda kişilerin yüzüne kadar yaklaşıp fotoğraf ve görüntü alabilir" dedi.

ARACA, ZEMİNE MONTE
Sezgin, balonların sınır ve karakol güvenliği gibi durumlarında çok daha yükseklere çıkarılabildiğini belirterek, "Balonlar yerden görünemediği için hiçbir şekilde taciz atışı ve vurulma riski taşımıyor. Balon çok hızlı indirilebildiği için bakım ve işletimi rahatlıkla yapılabiliyor. Balonlarımızı atmosferik şartlara dayanıklı yaptığımız için çok yüksek seviyelere çıkarabiliyoruz. Gerek araca gerekse zemine monte edebiliyoruz" dedi.