Yeni bir skandal daha!

TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve BİLGEM Başkanlığı görevinden alınan Hasan Palaz'ın kurumu cemaate yakın Fatih Üniversitesi mezunlarıyla doldurduğu ortaya çıktı. İşe alınanların çoğunun alakasız bölümleri bitirdiği belirlendi.

Giriş Tarihi 27 Şubat 2014, 00:00 Güncelleme 27 Şubat 2014, 15:56
Yeni bir skandal daha!

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Devletin kriptolu telefonlarını bile oradan dinlemişler" diye işaret ettiği TÜBİTAK'la ilgili skandallara bir yenisi daha eklendi.

40 PERSONELDEN 30'U FATİH'Lİ
TÜBİTAK'a bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nin (BİLGEM), "yüksek gizlilik" dereceli Kripto Yazılım Birimi'nde görev yapan 40 kişilik personelin büyük bölümü, adı cemaatle anılan Fatih Üniversitesi mezunu çıktı.

Paralel yapının deşifre edilmesinin ardından TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve BİLGEM Başkanlığı görevinden alının Hasan Palaz'a bağlı özel birimde görev yapan Fatih Üniversitesi mezunu 30'un üzerinde personelin, Palaz tarafından 2012 yılından itibaren işe alındığı da belgelerle kanıtlandı. Fatih Üniversitesi mezunu personelin bir bölümünün kadrolu, bir bölümünün ise proje bazında görevlendirildiği belirtildi.

UZMANLIKLARI BELLİ DEĞİL

Ulusal güvenlikle ilgili özel birimde görev yapan personelin ağırlıklı olarak Fatih Üniversitesi mezunları arasından seçilmesi ve bu kişiler arasında elektronik ve bilgisayar bölümü dışındaki alakasız bölümlerden mezun isimlerin de yer alması şüpheleri artırdı.

BAĞLANTILARI İNCELENİYOR
TÜBİTAK'ta yürütülen idari soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılarak izne çıkarılan 5 kişinin de Kripto Yazılım Birimi'nde görev yaptığı öğrenildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, başlattığı idari soruşturmada bu birimde görev yapan personelin kimlik ve bağlantıları da mercek altına alınacak.

KRİPTOLU TELEFONU KİMLER KULLANIYOR
Devlet sırrı niteliğindeki gizlilik dereceli görüşmeler için projelendirilen kriptolu telefonları devletin zirvesinin yanında kritik personeller de kullanıyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, MİT Müsteşarı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile stratejik kamu kurum ve kuruluşlarının başkanlarında da kriptolu telefonlardan bulunuyor. Yazılımı TÜBİTAK tarafından geliştirilen kriptolu telefonların, uluslararası sularda görev yapan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı gemilerde de bulunduğu öğrenildi.

5 PERSONELİN KURUMLA İRTİBATI KESİLDİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "TÜBİTAK, maalesef, paralel yapının sızma girişiminde bulunduğu kurumlardan birisi. Bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz" dedi. Işık, TÜBİTAK'ta aralarında Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu'nun da bulunduğu bazı personelin görevden alındığını söyledi. Işık, "Bu sabah Bilgem'deki kriptolu telefonlara bakan 5 kişi izne ayrıldı ve çalıştıkları mekanla irtibatları kesildi. Başbakanımızın dünkü açıklamalarının ardından bir idari soruşturma, iki teknik araştırma yapılması talimatı verdim" diye konuştu.

MONTAJ OLDUĞU AÇIK
Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydını dinlediğinde açık bir şekilde montaj olduğunu anladığını belirten Işık, "Başbakanlık TÜBİTAK'tan teknik inceleme isterse yaparız ama teknik incelemeye gerek duymayacak kadar açık bir montaj" dedi.

AÇIK PORTAL ARANACAK
Bakan Işık'ın talimatı ile başlatılan teknik inceleme kapsamında kriptolu telefonlarda, dinlemeye imkan tanıyacak açık portal bulunup bulunmadığı tespit edilecek. Sabit ve mobil telefonların şifreleme kodlarının ve şifre algoritmaların geliştirildiği Kripto Yazılım Birimi, bankacılık sektöründe kullanılan ve bilgi kaçaklarına karşı özel olarak üretilen gizlilik dereceli bilgisayar yazılımlarını da hazırlıyor.

Kaynak: Akşam