Türk kası

Bilim adamlarının hayalini, Türkler gerçeğe dönüştürdü. Prof. Dr. Göktepe çifti, misinadan yapay kas yaparak, felçli hastaların yüzünü güldürdü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2014 Güncelleme 26 Şubat 2014, 01:39
Türk kası

İÇİNDEKİLER

ABD'deki Teksas Üniversitesi'nde üretilen yapay kasın mucidinin, Tekirdağ'da görev yapan profesör çift olduğu ortaya çıktı. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, Bölüm Başkanı eşi Fatma Göktepe ile birlikte 2011'de Teksas Üniversitesi'ndeki bir kongreye davet edildi. Çift, burada 21 kişilik ekibin yapay kas üzerinde çalıştığını görünce bu ekibe dahil oldu. Türkler, yabancı bilim adamlarının yapay kas için çok pahalı bir malzemeyle çalıştıklarını fark etti. Göktepe çifti ise insan kasından 117 kat daha güçlü olan misinadan yapay kas üretti. Olta ipinden yapılan yapay kasın, insan kası gibi uzayıp kısalma hareketini yaptığı gözlendi.

500 KİLO TAŞIYABİLİR
Yapay kas sayesinde felçli hastaların yüzü güldü. Prof. Dr. Özer Göktepe, 5 yıl içinde düşük maliyetle piyasaya sürlecek olan yapay kasın, insansı robot üretiminde, giyilebilir dış iskelet yapılında ve gelişmiş protezlerde kullanılacağını açıkladı ve ekledi: "İnsan kası yüzde 20 oranında uzayıp kısalıyorken, yapay kas yüzde 50 oranında uzayıp kısalıyor. Üstelik deforme olmuyor. Yapay kas sayesinde felçli hastalar tekrar sağlığına kavuşabilecek. Kalp hastalıkları tedavi edilebilecek. Çok gelişmiş protezler yapılabilecek. Giyilebilir iskeletler sayesinde askerler ya da insanlar 500 kiloyu taşıyabilecek. Birebir insana benzeyen robotlar yapılabilecek. Patanti alınan yapay kas, tıpta çığır açacak. Hayatta karşılığı olan bilimsel çalışmalar yapmak son derece önemli."

Yapay kas ile sağlıktan tekstile kadar çok önemli başarılar elde edilebilecek. İcat edilen yapay kas, insansı robot üretiminde, giyilebilir dış iskelet yapımında, gelişmiş protezlerde ve felçli hastalarda kullanılabilecek.

Levent SİLİSTRE