Nur içinde yat Kaptan

Türkiye'nin 'Savaş Abi'si dün son yolculuğuna gözyaşlarıyla uğurlandı. İki veda töreninin ardından Fatih Camii'ndeki cenaze namazına binlerce insan katıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Kasım 2013 Güncelleme 12 Kasım 2013, 01:51
Nur içinde yat Kaptan

İÇİNDEKİLER

Duayen gazeteci Savaş Ay dün son yolculuğuna uğurlandı. 39 yıl önce gazeteciliğe adım atan ve meslek hayatına sayısız haber sığdıran tüm Türkiye'nin 'Savaş Abi'si binlerce kişi tarafından uğurlandı. Gırtlak kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden gazeteci Savaş Ay için ilk tören dün çalıştığı SABAH gazetesi önünde düzenlendi.

CAMİYE SIĞMADILAR
Daha sonra Savaş Ay'ı taşıyan araç Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na gitti. Buradaki törenin ardından Savaş Abi'nin naaşı son olarak Fatih Camii'ne götürüldü ve binlerce kişi eşliğinde ikindi namazına müteakip cenaze namazı kılındı. İzdiham yaşanan törene siyaset, medya, iş ve sanat camiasından bir çok ismin yanısıra binlerce vatandaş da katıldı. Namazın ardından Ay'ın cenazesi omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı. Ardından da Eski Topkapı Mezarlığı'nda defnedildi.

İLK VEDA SABAH'TAN
Savaş Ay için ilk tören yıllarca emek verdiği Sabah Gazetesi önünde düzenlendi. Ay'ın başından hiç çıkarmadığı A Takımı şapkası bu kez naşının üzerindeydi. Ay'ın naaşı, cenaze arabasından çalışma arkadaşlarının omuzlarına alınarak gazetenin önüne getirildi. Buradaki törene, ailesi, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkanvekili Serhat Albayrak ve Ay'ın mesai arkadaşları katıldı. SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, veda konuşmasında "Hayat yalan ama ölüm gerçek. Hoşçakal Sevgili Savaş. Tek tesellimiz bir asude bahar ülkesine gitmekte olduğundur" diye konuştu.

BÜYÜK ESERİ A TAKIMI
Savaş Ay için ikinci tören CRR Konser Salonu'nda düzenlendi. Tören Savaş Ay'ın hayat hikayesini anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından dostları Savaş Ay'ı anlattı. Törenin sunuculuğunu Okan Bayülgen yaptı. Tören boyunca Okan Bayülgen, Halit Kıvanç, Nebil Özgentürk, Ahmet Misbah Demircan, Coşkun Aral gibi isimler söz alarak Savaş Ay'la olan anılarını paylaştı. Usta gazetecinin oğlu Ulaş Ay ise, A Takımı programında babasıyla çalışanları "Babamın büyük eseri A Takımı" diyerek sahneye davet etti.

FOTOĞRAF MAKİNASI OĞLUNA EMANET
Savaş Ay'ın oğlu Ulaş Ay babasının 'Tuvalete giderken bile yanımda götürürüm' dediği fotoğraf makinesini boynuna asarak cenaze törenine katıldı. Ulaş Ay babasının son isteğinin sütlü tatlı olduğunu söyledi.

AĞABEYE NİNNİ VE ŞİİR
CRR'deki törende sahneye çıkan Savaş Ay'ın kız kardeşi Işıl Ay, "Hastane odasında bana bir vasiyeti oldu. Ölümünden sonra Ninni şarkısının okunmasını istedi" diye konuştu. Işıl Ay, önce Ninni'yi sonra da ağabeyi için yazdığı şiiri okurken salondakiler gözyaşlarına hakim olamadı.

NOTLAR

ONUN SAYESİNDE OKUYORUZ: Savaş Ay'ın 1997'de öncülüğünü yaptığı Beyaz Tebeşir Kampanyası sayesinde Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine yaptırılan okulda da anma töreni yapıldı.
Öğrenciler "Onun sayesinde okuyoruz" diye konuştu.

İSMİ ADANA'DA ÖLÜMSÜZLEŞECEK: Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Savaş Ay'ın memleketi olan Adana'da adını ona yakışır bir bulvar, cadde ya da parkta yaşatacaklarını söyledi.

BAŞBAKAN ÇOK İSTEDİ GELEMEDİ: Cenazeye katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Başbakanımız buraya gelmeyi çok istiyordu ama programı müsait olmadı" dedi.

CENAZEDE OLAY ÇIKTI: Fatih Camii'nde ikindi vakti 4 cenaze olması nedeniyle yaşanan izdihamda, bir cenazenin yakınları basın mensuplarına saldırdı ve bazılarının kameralarını kırdı.