Ulubatlı gerçektir!

TAKVİM'in, mezarını bulmasıyla beraber tarihçiler arasında Ulubatlı Hasan tartışması bir kez daha alevlendi. Bunun bir efsane olduğunu söyleyenlere karşılık, Türkiye'nin en önemli isimleri Ulubatlı'nın gerçek olduğunu dile getirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2013 Güncelleme 20 Ekim 2013, 00:30
Ulubatlı gerçektir!

İÇİNDEKİLER

Takvim'in Ulubatlı Hasan'ın mezarını bulduğu haberi tarih çevrelerinde büyük ses getirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Yüzbaşı olarak emekli olan Mustafa Malkoç, yıllardan beri süren araştırmalarından sonra, Ulubatlı Hasan'ın mezarının, Fatih'in en eski semtlerinden olan Silivrikapı Sur Dışında bulunduğunu ve Elekli Baba olarak bilinen kabrin Ulubatlı Hasan'a ait olduğunu öne sürmüştü. Bunun üzerine tarihçiler arasında yıllardır tartışma konusu olan Ulubatlı Hasan'ın gerçekten yaşayıp yaşamadığı bir kez daha gündeme geldi. Türkiye'nin önde gelen tarihçileri ise fetihte burçlara Osmanlı bayrağını diken Ulubatlı'nın tamamen gerçek olduğunu dile getirdi.

PROF. DR. ABDÜLKADİR ÖZCAN: Bizans tarihçileri de Ulubatlı Hasan'dan bahseder. Ama önemli olan, Ulubatlı Hasan olarak günümüze gelen İstanbul'un fethinin sembolü olan bu kişinin adının yaşatılmasıdır. Tarihimiz için bu çok önemlidir.

PROF. DR. AHMET AKGÜNDÜZ: Ulubatlı Hasan'ın efsane olduğunu söyleyenler, Bizans ve Batı tarihçileri Dukas, Françes ve Clot'un beyanlarını da inkar edemez. Fatih'ten 4. saf Osmanlı askerinin Topkapı surlarına tırmanması emrini alması ile birlikte, Ulubatlı Hasan isimli, küçük rütbeli ve genç bir asker veya subay, mahiyetindeki 30 asker ile beraber Osmanlı bayrağını surlar dikmişlerdir. Tarihçi Françes ve Dukas da olayı doğrulamaktadır. Hasan'ın beraberindeki 30 kişiden, atılan ok ve ateşlerle 18'inin şehit olduğu da genel bilgiler arasındadır.

PROF. DR. İLBER ORTAYLI: İstanbul'un Fethi sırasında elbette surlara sancak dikilmiş. Ancak bu sancağı diken kişinin kim olduğu konusu biraz muallak. Sancağı surlara diken bir kişinin olduğu ise tabii ki gerçek.

MEZARIN BULUNMASI MÜTHİŞ
DOÇ. DR. FARUK GÖNCÜOĞLU: Ulubatlı Hasan'ın varlığı konusunda bir tereddüt yok. Ancak mezarının nerde olduğu konusu bugüne kadar dile getirilmemişti. TAKVİM bu açıdan önemli bir iş başardı. Özellikle sur içi ve dışında, çok sayıda tekke, medrese gibi yerler yeni inşaatlar yapılırken maalesef kayboldu. Sur dışı da bu bakımdan sis bulutu gibidir. Buralar ile ilgili detaylı çalışmalar da sahada yapılmamıştır. Bu gibi iddialar, uzmanlardan oluşacak kişiler tarafından araştırılıp gerçeğe ulaşılabilir.

MEVLÜT YÜKSEL