Martılar pist'letti

Deniz üzerine kurulan Ordu-Giresun Havalimanı'nı martılar mesken tuttu. Dışkıları ise piste zarar verdi. 'Ayısavar' sayesinde kuşlar alanı terk etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2013 Güncelleme 02 Ekim 2013, 01:05
Martılar pist’letti

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin deniz üzerine kurulan ilk havalimanı olacak Ordu-Giresun Havalimanı pistine martılar dadandı. Yetkililer piste zarar veren kuşları, "ayısavar" cihazıyla kaçırmayı başardı. 2 yıl önce yapımına başlanan Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında süren çalışmalar kapsamında pistin bir bölümü tamamlandı.

ALANA UĞRAMIYORLAR
Piste bir süre sonra martıların konduğunu gören yetkililer, kuşların tüy ve dışkılarıyla piste zarar verdiğini tespit etti. Soruna çözüm bulmaya çalışan yetkililer, pist üzerine mutfak tüpüyle hazırladıkları ve "ayısavar" olarak bilinen 10 düzenek yerleştirdi. Kuşlar ise kısa aralıklarla patlayan cihazdan korkarak, pistten kaçtı. Gözler ise ayısavarın çalışma şeklinde çevrildi. Cihaz mutfak tüpüyle destekleniyor. Tüpten çıkan gaz, bir süre düzeneğin haznesinde toplanıyor. Daha sonra toplanan bu gaz, 30 saniye aralıkla patlayarak ses çıkartıyor.

SORUN ORTADAN KALKTI
Böylelikle piste konan martılar başta olmak üzere birçok kuş kaçıyor. Oluşan bu sesten dolayı martılar bir daha piste uğramıyor. Yetkililerden Hüseyin Boztepe konuyla ilgili konuştu. Boztepe, "Martıların dışkısının asitli olması nedeniyle pist zarar görüyordu. Kuşların tüyleri ise etrafı kirletiyordu. Bu düzenek ise problemi ortadan kaldırdı" dedi.

HAVALİMANINI AYISAVAR KORUYOR

Piste yerleştirilen 10 adet ayısavar cihazı, martıları korkutuyor. Cihaz, 30 saniyede bir patlayarak ses çıkartıyor. Bu sese tahammül edemeyen martılar ise kaçıyor.