Bol sevaplı Lulea

İsveç'in Lulea şehrinde yaşayan Müslümanlar iftarı da sahuru da aynı sofrada yapıyor. Ramazan'da en çok sevabı, tam 21 saat 15 dakika oruç tutan Lulealılar kazanıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Temmuz 2013 Güncelleme 11 Temmuz 2013, 01:24
Bol sevaplı Lulea

İÇİNDEKİLER

Dünyada gün boyu en uzun süre oruçlu kalınan yerlerden olan İsveç'in kuzey kutup çizgisindeki Lulea kentinde, günde 21 saatten fazla oruç tutuluyor. Yaz mevsiminde güneşin batmadığı kentte iftar da, sahur da gün aydınlığında yapılıyor. Türkler'in de yaşadığı Lulea'da iftar ile sahur arasında sadece 3 saat var. Türkiye saatiyle Lulea'da iftar 23.45'te başlarken, yatsı ve teravih 00.28'de oluyor. İmsak ise saat 02.37'de başlıyor. Ancak bu süreler içinde Lulea'da hava kararmıyor, açık havalarda ise güneşin hiç batmadığını görmek mümkün.

TÜRKLER ORADA DA VAR
10 yıldan bu yana Lulea'da yaşayan Fatma Bora ile Tülay İmdat da her yıl olduğu gibi bu sene de oruçlarını tutuyor. Günlerin uzun olmasına rağmen, havaların serin olmasından dolayı rahatlıkla oruçlarını tuttuklarını söyleyen Bora ve İmdat, "İftar ile teravih ve sahur arası çok kısa olduğu için yetişmek için çaba harcıyoruz. Yapabildiğimiz kadarıyla, komşularımız, tanıdıklarımız ile birlikte iftar yapıyoruz. Tabii ki çocuklarımıza da ibadetlerimizi ve kültürümüzü öğretmeye çalışıyoruz. Mescidimiz var, oraya gitmeye çaba gösteriyoruz" diye konuşuyor.

DÜNYANIN EN KUZEYİNE CAMİ
Lulea İslam Derneği'nin basın sözcülüğünü yürüten Ayşe Duyar ise Ramazan'da sık sık toplandıkları mescitin artık kendilerine yetmediğini söylerken, "2011'de arsasını aldık. Yakında dünyanın en kuzeyindeki camisini yapacağız" diyor.

EN UZUN RAMAZAN
Norveç'in en kuzeyindeki şehirlerden Tromso'da yaşayan Müslümanlar da en uzun oruç tutanlar arasında. Ramazan'ın ilk günü, imsak vaktinin saat 01.50'de başladığı Tromso'da, akşam vaktinin girdiği 23.02'ye kadar Müslümanlar 21 saat 12 dakika oruç tuttu. Ramazan ayının son günlerine doğru ise ancak 40 dakikalık bir fark oluşuyor. Kuzey Kutup Dairesi'ndeki bölgede, süre uzun olsa da serin havadan dolayı Müslümanlar, oruçlarını zorlanmadan tuttuklarını belirtiyor.

ORUÇ SÜRELERİ
Lulea-İsveç: 21 saat 15dakika
Reykjavik-İzlanda: 21 saat 13 dakika
Tromso-Norveç: 21 saat 12 dakika
Helsinki- Finlandiye: 19 saat 50 dakika
Kopenhag-Danimarka: 18 saat 41 dakika
Moskova- Rusya: 18 saat 39 dakika
Varşova-Polonya: 18 saat 8 dakika
İstanbul-TÜRKİYE: 17 saat 9 dakika
Punda Milia-Güney Afrika: 12 saat 21 dakika
Mocuba- Mozambik: 11 saat 48 dakika
Yambaccona- Avustralya: 11 saat 38 dakika
Bodoco-Brezilya: 11 saat 13 dakika
Stanley-Falkland Adaları: 10 saat 57 dakika