Aşka mahkum

Mahkumlara müjde! İyi hal gösterenler 12 ayrı ödül alacak. Ödüllerden öne çıkan ise 3 saatten 24 saate kadar eşlerle baş başa özel bir odada kalınabilecek olması...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2013 Güncelleme 31 Mart 2013, 01:08
Aşka mahkum

İÇİNDEKİLER

Adalet Bakanlığı, hükümlü ve tutuklulara verilecek, aralarında 'eşle cinsel ilişki'nin de yer aldığı ödüllerin neler olduğu, hangi koşullarda verileceği ve nasıl uygulanacağını içeren yönetmeliği yayımladı. Buna göre; tutuklu ve hükümlülere 12 ayrı ödül verilecek. Kapalı cezaevlerindeki evli hükümlüler, en geç 3 ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar eşleriyle kurum veya eklentilerinde mahrem şekilde görüştürülebilecek. Yürürlüğe giren yönetmeliğin sonuçları özetle şöyle:

İLK KURAL 'UYUMLU OLMAK'
12 TÜR ÖDÜL:
Uyumlu olmaları halinde, 'eşlerle görüşme, haftalık açık ve kapalı ziyaret süresini uzatma, kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yapma, kullanılamayan ziyaret sürelerini toplu kullanma, telefonla görüşme sayı ve süresini uzatma, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerden daha fazla yararlanma, haftalık harcama miktarını yarısı kadar artırma, tek kişilik odada televizyon bulundurma, hediye, takdir belgesi, tavsiye mektubu ve çocukların annebabalarıyla nezaretçisiz görüşmesi' gibi ödüllerden biri veya birkaçı verilebilecek.

KURUL KARARI:
Birim sorumluları ödül önerisinde bulunabilecek. Ödüle ayda en az bir kez toplanan kurul verecek.

SİGARAYI BIRAK, ŞANSIN ARTSIN:
Uyuşturucu, alkol veya sigara bağımlısı olan bir kişi, cezaevinin yürüttüğü eğitim-tedavi programlarına katılarak gelişim gösterirse ödüle daha da yaklaşacak.

ÇOCUKLARA AİLE ÖDÜLÜ
Aile görüşmesi, eş ve çocukların cezaevindeki yetişkin tutuklu veya hükümlüyle bir süre kalması şeklinde olmayacak. Ancak, tutuklu veya hükümlü çocuksa anne-babası veya kardeşleri birlikte gidip o tutuklu ve hükümlüyle 3 saatten 24 saate kadar bir arada yaşayabilecek. Üvey anne ve baba bu şekilde görüşemeyecek.

KONDOM CEZAEVİNDEN
Eşle görüşme ödülü sadece evlilik bağı varsa mümkün olacak. Hükümlü ve tutuklular eşleriyle 3 saat ile 24 saat arasında değişen sürelerde görüşebilecek. Bu görüşmeler önce 3 saat olacak. Kurallara uyulursa 24 saate kadar çıkabilecek. En erken ayda bir en geç de 3 ayda bir olacak. Görüşme sırasında gereken, ilaç dışındaki doğum kontrol ürünleri cezaevi kantininden satın alınabilecek. Görüşme yapılacak odanın kapısına, içeriyi göstermeyecek kamera konulacak. Odalarda eşler için 'panik butonu' olacak. insel saldırı suçundan tutuklu veya hükümlü olanlar sosyal-psikolog olur verirse ve eş uygun bulursa görüşebilecek. Hepatit ve HIV gibi hastalığı olanlar ile eşleri kabul ederse görüşecek

* Eş görüşmesinin gün ve saati kurumun fiziki yapısı, personel sayısı, mevcut doluluk durumu ve mahkumun talepleri dikkate alınarak 09:00 ile 17:00 saatleri arasında başlayacak şekilde belirlenecek. Görüşmede eşlerin evlilik belgesini göstermesi zorunlu.



ERSAN ATAR