Kod adı Denizatı

Kanatlı Denizatı Broşu, 6 yıl önce Uşak'tan çalındı. Kimse izini bulamadı. Ama bir gün gazeteci Abdurrahman Şimşek, paha biçilmez bu eserin Almanya'da olduğu bilgisine ulaştı. Kültür Bakanlığı'nı aradı. Broş kurtarıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2012 Güncelleme 23 Kasım 2012, 02:10
Kod adı Denizatı

İÇİNDEKİLER

Anadolu topraklarından çıkan paha biçilemez tarih, sonunda ait olduğu yere geri gelecek. 2006 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Karun Hazinesi'ne ait tarihi Kanatlı Denizatı Broşu, yılbaşında Türkiye'ye iade edilecek. Peki tam 6 yıldır her yerde aranan paha biçilemez broş, nasıl bulundu. Her şey gazeteci Abdurrahman Şimşek'in 2009'da yaptığı araştırmayla başladı.

SATACAKTI...

Şimşek' in edindiği bilgilere göre Oğuz Güler adlı tarihi eser koleksiyoncusu, Kültür Bakanlığı'na bir ihbar yaparak Kanatlı Denizatı Broşu'nun Almanya'da olduğunu belirtti. Söz konusu bilgilerin Güler'e işadamı Cengiz Sarıkaya tarafından verildiği ortaya çıktı. Sarıkaya da broşun Almanya'da olduğu bilgisini Berlin'de oturan ve kuyumculukla uğraşan Ahmet Günal'dan edinmişti. Bu gelişmeleri haber alan gazeteci Şimşek, 16-20 Haziran 2010 tarihleri arasında Almanya'ya gidip broşun izini sürdü. Sonunda broşun Almanya'da Lübnan doğumlu İzzettin Al Hac'ta olduğu belirlendi. Şimşek'in verdiği bilgi üzerine Türk emniyeti, Alman polisini harekete geçirdi. Al Hac, broşu 3 milyon euro (6 milyon 930 bin TL) karşılığında satarken yakalandı. Broş böylelikle bulundu. Kültür Bakanlığı da Almanya'ya bir ekip göndererek eserin orijinal olup olmadığının tespit edilmesini istedi. Eserin orijinal olduğu anlaşılınca, Bakan Ertuğrul Günay denizatının bulunduğu müjdesini verdi.

ÖDÜL İSTEDİLER
Bu arada Güler, Sarıkaya ve Günal eseri bulmak için önce ödülü şart koştu. Güler, Sarıkaya ve Günal, bakanlıkça ikramiye verilmesinin taahhüt edilmesi halinde ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Üç isim, değeri 20 milyon dolar olarak hesaplanan broş için 5 milyon dolar ödül istedi.

451 PARÇALIK HAZİNE...
Milattan önce 560-546 yılları arasında hüküm süren Lidya Kralı Krezüs'e ait olan 451 parçalık hazine, 1965'de Uşak'taki kazıda çıkarıldı. Sonra yurt dışına kaçırıldı. ABD'deki Metropolitan Müzesi'nde bulunan hazine, 1993 yılında Türkiye tarafından teslim alındı. Ancak 451 parçalık hazinede 363 eser vardı. O parçalardan biri de Kanatlı Denizatı Broşu'ydu.

MÜDÜR CEZALANDIRILDI
Broşun çalınmasıyla ilgili olarak dönemin Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında dava açıldı. Zanlılar, toplam 20'şer yıl hapisle cezalandırıldı. Bu arada Akbıyıkoğlu, eserin orjinalini sahtesiyle değiştirmişti.


ABDURRAHMAN ŞİMŞEK