İşte o hain

İslamiyet'e hakaretler içeren film krizi sona ermeden, şimdi de Fransız dergisi Charlie Hebdo, yayımladığı Hz. Muhammed tasvirli karikatürle, olayların fitilini bir kez daha ateşledi. Derginin editörü, "Bu bizim özgürlüğümüz" diye konuştu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2012 Güncelleme 20 Eylül 2012, 00:00
İşte o hain

İÇİNDEKİLER

ABD'li bir yönetmen tarafından çekilen ve günlerdir İslam dünyasında sert tepkilere yol açan 'Müslümanların Masumiyeti' adlı 13 dakikalık fragmandan sonra şimdi de karikatür krizi patlak verdi... Fransızlar'ın haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun dün çıkan sayısında, Hz. Muhammed'i resmettiği bir karikatür yine büyük olayları beraberinde getirdi.

'DERGİYİ ALMAYIN'
Büyük tepki çeken olay sonrası karikatürün çizilmesi için emir veren derginin editörü Gerard Biard, "Hiç okumadıkları bir dergiyi okuyarak şoke olmak isteyen herkes, dergimizin yeni sayısını alabilir. Ben camiye gidip onları dinlemiyorum, eğer rahatsız olacaklarsa Müslümanlar da dergiyi almayabilir. Basın özgürlüğü provokasyon değil. 'Müslümanların Masumiyeti' adlı filmi destekliyorum" dedi.

KABUL EDİLMEZ
Fransa Başbakanı Jean Marc, dergiye tepki göstererek, ifade özgürlüğünün, laik ve demokratik Fransa'nın ana unsurlarından olduğunu belirterek, "Karikatür asla kabul edilemez. Bunun özgürlük olması da mümkün değil" ifadelerini kullandı.

FRANSA PANiKTE
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius de dergiyi kınadı. Karikatürün böylesine hassas bir dönemde, çatışmaları beslemekten başka bir işe yaramayacağını belirten Fabius, "Karikatür nedeniyle dünya genelinde olası tepkilere karşı, 20 kadar ülkede büyükelçilik, konsolosluk, Fransız okulu ve kültür merkezlerini cuma günü kapatma kararı aldık. Cumartesi günü bu kararımızı yine gözden geçireceğiz" dedi.

* Derginin kapağında bir Musevi'nin ittiği tekerlekli sandalyeye oturtulmuş bir Müslüman yer alırken, iç sayfalarda ise Hz. Muhammed'i temsil eden ve kendisini çıplak gösteren bir karikatüre yer veriliyor.

* Skandal karikatürden sonra başta Tunus olmak üzere Yemen, Mısır ve Pakistan'da protesto gösterileri düzenlendi.