Umut yolunda kilitli facia

20 metrelik tekneye bindirilen 102 kaçağın Avrupa hayali, faciayla sonuçlandı. Kilitli ambarlarda bulunan 3'ü bebek, 28'i çocuk ve 18'i kadın toplam 61 kişi boğuldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2012 Güncelleme 07 Eylül 2012, 01:49
Umut yolunda kilitli facia

İÇİNDEKİLER

Yeni bir yaşam umuduyla çıkılan yolda, Filistin, Suriye ve Irak uyruklu 61 kaçak teknenin batması sonucu yaşamını yitirdi. İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli Mahallesi'nde önceki gün sabah devriyesini yapan jandarma ekipleri, sarp bir koyun 100 metre açığında bir teknenin battığını saptadı. ''Salior'' isimli tekneden 46 kişinin yüzerek kurtulduğu belirlendi. Sahil Güvenlik ekiplerinin bölgede başlattığı arama kurtarma çalışmaları sonucunda ilk etapta 37 olan ölü sayısı, dalgıç ekiplerinin batık tekneye ulaşmalarıyla yükseldi.

KİLİT SONLARI OLDU
Kadın ve çocukların teknenin, alt bölümündeki ambara üzerlerinden kilitlendikleri görülen teknede, ölü sayısı 61'e ulaştı. Kazadan kurtulanların teknenin diğer bölümlerinde seyahat edenlerden oluştukları ve çoğunluğunun henüz kıyıdan 100 metre açıkta meydana gelen kazadan yüzerek kurtulduğu belirlendi. Yaşamını yitirenlerin çoğu, teknenin alt bölümündeki kilitli ambardan çıkarıldı. Faciaya dönüşen kazada ölen 61 kişiden, 3'ü bebek ile 28'i çocuk ve 18'i de kadınlardan oluştu.

KAPTAN GÖZALTINDA
Kazadan sağ kurtulan 46 kişiden 2'sinin, çoğu kez hüsranla sonuçlanan ''umut yolculuğu''nu organize eden M.M ile buna aracılık eden tekne kaptanı Burhan Y. olduğu saptandı. 'İnsan kaçakçılığı' ve 'ölüme sebebiyet verme' suçlamasıyla gözaltında tutulan kaptan Burhan Y. ve M.M, ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edildi. Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu da, kaçakların bölgeye gece saatlerinde getirildiğini belirterek" Kaçakların sabahın erken saatlerinde de tekneye bindirildiğini tahmin ediyoruz" dedi. Öte yandan kaza bölgesinde batık teknenin içerisindeki arama çalışmaları sona erdi, çevre kıyılarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

DENİZDEN CESET TOPLADILAR
Irak,
Suriye ve Filistin uyruklu kaçakların'umut tacirleriyle İngiltere'ye gitmek için anlaştığı ortaya çıktı. Ancak kaçakların umudu 100 metre sonra bitti. Tüm gün denizde arama kurtarma çalışması yapan dalgıç ekipleri, denizden adeta ceset topladı. Faicadan sağ kurtulan ve hastenelerde tedavi altına alınanlar ise ifadelerinin ardından ülkelerine sınır dışı edilecek.


Fatih ŞENDİL