Başbakan'ın çıkışına başkanlardan destek!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Oy kaybetsek de kaçak yapıya müdahale edeceğiz' çıkışına İstanbul'un ilçe belediye başkanlarından da destek var.

Giriş Tarihi 29 Ekim 2011, 00:00 Güncelleme 29 Ekim 2011, 14:15
Başbakan’ın çıkışına başkanlardan destek!

İÇİNDEKİLER

Akşam Gazetesi'ne konuşan bazı başkanların ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun görüşleri ise şöyle:

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: Arkadaşlarımız, orada (Van) deprem anında yaşanan olayları yerinde gözlemleyerek, bizim planlarımızla ilgili ilave almamız gereken tedbirler var mı, bunları gözden geçirecek ve bilgi sunacaklar. Bir gerçeği biliyoruz ki İstanbul, bir deprem kentidir. O nedenle, devletimizin, Hükümetimizin bu konuyla ilgili hazırlıkları kadar, vatandaşlarımızın da depreme hazırlıklı olması, almaları gerekli tedbirleri sürekli gözden geçirmesi gerekir.

26 binin sadece 4 bin 600'ü ruhsatlı...

Tevfik GÖKSU (Esenler Belediye Başkanı): İlçemizdeki bina sayısı 26 bin 527. Sadece 4 bin 624'ü ruhsatlı. Geçmiş dönemlerden bu yana devam eden bir sorun. Bu yüzden 4 bölgede yapacağız. Oruç Reis, Çifte havuzlar ve Turgut Reis Mahallesi'nde kentsel dönüşümlerimiz başladı. Dörtyol'daki projemiz bitti.

4.4'LÜK DEPREM BİLE 3 BİNAYI YIKTI


Turgut Reis, Büyükşehir Belediyesi, Çifte havuzlar ve Oruç Reis Mahallesi'ndeki dönüşümler TOKİ tarafından yapılıyor. 3 bin 655 daire yenileniyor. 'Yeni dairene taşın, eski anahtarı getir' sloganıyla hedefimiz 2 yılda 5 bin hane. Binaların taraması yapılıyor. Çıplak gözle bakınca yüzde 25'i çok riskli. 4.4 şiddetindeki depremde bile 3 bina yıkıldı. Kentsel dönüşümde, vatandaşların yüzde 95 olur verdiği tek ilçeyiz. Ruhsatsız binalar için, merkezi hükümet ve Büyükşehir'le sorunun üstesinden gelebiliriz.

Yasa çıkarsa uygulamak zorundayız


Osman DEVELİOĞLU (Bahçelievler Belediye Başkanı): 7.5 yıllık başkanlığım dönemimde kaçak yapılaşma olmadı. Dönemimde yaklaşık 3 bin bina yapıldı. 23 bin 500 bina var. Eski binalar için kanuni işlemleri uyguluyoruz. Başbakanımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın açıklamaları doğrultusunda genel bir yasa çıktığı zaman uygulamak zorundayız. İnsanlar kendi binalarını daha iyi bilir. Binası sıkıntılıysa, barınma ihtiyacı için mezarlarını yapmasınlar.

60'tan fazlasını yıktık

Ateş Ünal ERZEN (Bakırköy Belediye Başkanı): Kaçak binaların yıkılması çok güzel ama yaptırmamak çok daha güzel. Göreve geldiğimiz 2004'te 60'ın üzerinde kaçak bina yıktık. Bir tane ruhsatsız binamız kalmadı. İlçemizde 12 bin yapı stoğu var. Acilen yenilenmesi gereken bina 500 civarında, sonraki aşamada bin 500'e kadar çıkabilir. Ancak yenilenmesi gereken binaların olduğu bölgelerin imar planları Büyükşehir'de bekliyor. Plan çıkar çıkmaz, buralarına bir kat imar artışıyla verilerek, yenilenme başlayacak. Kartaltepe'de 6 binanın dönüşümünü yaptık.

Binaların yarısı riskli

Selami ÖZTÜRK (Kadıköy Belediye Başkanı): İlçemde 30 bin bina var. 15 bini riskli. Kaçak bina yok. Çünkü 1950'lerden bu yana gelen imar affıyla, kaçaklar yasallaştı. Riskli olan 15 bin bina da 1998 öncesi, elle karılan betonlarla yapılan binalar. O betonlar elinizde parçalanıyor. Fikirtepe örneğini destekliyoruz. Bunu daha oradaki gibi olmasa da, imar artışlarıyla Moda, Fenerbahçe ve Suadiye'ye de yapabiliriz. Bir önce kat mülkiyeti kanunu da değiştirmek gerekiyor. 20 haneli bir binada bir kişi bile yenilenme istiyorsa kabul edilmeli.