Plaza karıştı

Hacettepe Üniversitesi'nin kampusündeki Plaza'yı kiralayan EDAS, çifte standart uyguladı. İşletmelerden kimisine yüzde 50 indirim, kimisine yüzde 100 zam yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2011 Güncelleme 30 Eylül 2011, 00:00
Plaza karıştı

İÇİNDEKİLER

Ankara Hacettepe Üniversitesi'nin Beytepe Kampusü'ndeki Plaza'yı 10 yıllığına kiralayan EDAS şirketinin, bazı işletmelerle yüksek bedelli kira sözleşmesi imzalayıp, bazı işletmeleri ciro üzerinden kiralaması Plaza'yı karıştırdı. İçinde 26 işletmenin bulunduğu Beytepe Plaza'yı 10 yıllığına aylık 40 bin lira bedelle kiralayan EDAS şirketinin ilk icraatlarından biri, Plaza'da bulunan işyerlerinin kiralarına zam yapmak oldu.

VAATLERLE KANDIRDI
Kira miktarının yüksek olduğunu belirten işletme sahiplerine sözlü olarak, "Büyük reklam yapacağız. Tanıtım için sanatçılar getireceğiz. Çok yüksek ciro yapacaksınız" vaadinde bulunan şirket yetkililerinin bu vaatleri boş çıkınca işletmeciler zor durumda kaldı. Kendileriyle aylık belirli bir bedel üzerinden kira sözleşmesi yapan EDAS'ın, bazı işletmelerle "ciro" üzerinden kira sözleşmesi imzaladığı sonradan ortaya çıktı. Plaza'daki Aslı Börek, Şok Market ve Burger King gibi işletmeler, o ay yaptığı satışa göre ciro üzerinden belirli bir orandan kira ödedi. Ancak bazı işletmeler, aylık 3 bin lira dolayında kira öderken, bazılarına 6 bin liranın üzerinde fiyatla kiraya verildi. İstediği işletmelere kafasına göre yüzde 50 kira indirimi uygulayan şirket, bazı işletmecilerin kira indirimi ya da ciro üzerinden kira alınması önerilerini kabul etmedi. Şirket, kirasını ödeyemeyen işletmeler için ardı ardına tahliye kararlarını işleme koyarak, "bırakıp gitmeye" zorlayarak esnafı isyan noktasına getirdi.

ESNAF YARDIM İSTİYOR
Çaresiz esnaf ise Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a mektup yazıp yardım istedi. Esnaf, yazdıkları mektupta, EDAS'ın çarşı içinde bazı işletmeleri ciro üzerinden kiraya verip, öğrencilerin bulunmadığı yaz aylarında bazı işletmelerden kira almazken, kira miktarları yüksek tutulan 7-8 esnafın zor durumda bırakıldığını belirtip, icra takipleriyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. İsyanlarını mektupta, "Yapılan ciro, personel ve gıdayı bile karşılamıyor. Kiraları ödeyemez hale geldik. Mahkemeye veremiyoruz. Üniversitenin güvenliği bizi içeriye almaz diye korkuyoruz. Geçmişte bazı esnaf içeri alınmamış, elektrik ve su verilmemiş. Biz de bu sıkıntıları yaşamaktan korkuyoruz. Bu kiralar çok fazla ve öğrencilerin daha pahalı ürün almasına yol açıyor" sözleriyle dile getirdiler.



Şerife GÜZEL