Şampiyonlar 'kur'a mağlup

Dünya şampiyonu olan Yıldız Kızlar Valeybol Milli Takımı şampıyonlukta hep sayılarla kazandı. Ama ödül Cumhuriyet altınlarında rakam farkı yedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2011 Güncelleme 22 Eylül 2011, 00:00
Şampiyonlar ’kur’a mağlup

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de gerçekleştirilen Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası'nın finalinde Çin'i 3-0 yenerek dünya şampiyonu olan Yıldız Kızlar Voleybol Milli Takımı tüm ülkeye büyük bir gurur yaşattı. Yıldız kızlara 25'i Başbakanlık'tan, 25'i Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan ve 50'si de Türkiye Voleybol Federasyonu'ndan olmak üzere toplam 100 cumhuriyet altını verildi. Başbakanlık ve bakanlık tarafından verilen 50 altının bedeli hesaplanarak Ramazan Bayramı öncesinde voleybolcu kızların banka hesaplarına yatırıldı.
Federasyon tarafından verilecek 50 altının bedeli ise 3 gün önce verildi.

HER YILDIZ 24 BİN KAYBETTİ
Ancak, Yıldız Kızlar Voleybol Milli Takımı oyuncularının kur ve yönetmelik mağduru olduğu ortaya çıktı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ödül yönetmeliğine göre altın bedelinin yılbaşındaki kur üzeriden hesaplanarak yatırıldığı ortaya çıktı. 1 Ocak 2011 tarihinde yaklaşık 460 lira olan cumhuriyet altını hesaplanarak kızların hesaplarına 46 bin lira yattı. Ancak Yıldız Kızların şampiyon olduğu 21 Ağustos tarihinde altın 702 lira idi. Hesaplarına 70 bin lira yatırılmasını bekleyen kızlar büyük bir sürprizle karşılaştı. Böylece her bir oyuncunun kur farkından zararı yaklaşık 24 bin lira oldu.

ÖDÜL HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL
Kaptan Damla Çakıroğlu "Başta ödülün tamamını söylediler. Fakat bunların geçmişteki kurdan hesaplandığını sonradan örğendik. Biz şampiyonluğu ödül ve para için kazanmadık. Manevi olarak bizi ömür boyu taşıyacak bir gurur bu" dedi.

YILDIZ KIZLARI YÖNETMELİK YAKTI
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü yetkilileri 3 Kasım 2010 tarihli yönetmeliğin değiştiğini belirterek, "O tarihten önce verilen Cumhuriyet altını ödülleri, müsabakanın oynandığı tarihteki kur üzerinden hesaplanarak sporcuların hesaplarına yatıyordu. Ancak 3 Kasım 2010 tarihinde toplanan komisyon yeni yönetmelikle bunu her yılın 1 Ocak tarihinde Cumhuriyet altınının fiyatı üzerinden hesaplama uygulamasını getirdi. Her branşta tüm sporcuların ödülleri bu yıl 1 Ocak tarihi itibari ile yatırıldı" diye konuştu.

Mesut ER