Paşası için torunlarını sildi

Büyük teyzesi Latife Hanım'ın anılarını kitap haline getiren Sadık Öke, ezberleri bozdu: "Zübeyde Hanım, Atatürk'ün paşa olabilmesi için iki torununu herkesten gizledi..."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Nisan 2011 Güncelleme 18 Nisan 2011, 09:50
Paşası için torunlarını sildi

İÇİNDEKİLER

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın kız kardeşi Vecihe İlmen'in torunu Mehmet Sadık Öke'nin "Teyzem Latife" isimli kitabı, tarihin tozlu raflarını sildi! Öke, kitabında Atatürk'ün manevi oğlu Abdürrahim Tuncak'ın Fikriye Hanım ve Atatürk'ün öz oğlu olduğunu iddia etti. Daha bu iddia netleşmeden yeni bir tartışma başladı. Atatürk'ün bir oğlu daha olduğu...

İKİNCİSİ REŞAT ERSÜ MÜ?
Bu ikinci çocuğun ise Atatürk'ün askeri İdadi'den bir arkadaşının ecnebi eşinden olduğu öne sürüldü. Bu bilgiler, akla Madame Corinne'nin oğlu Reşat Ersü'yü getirdi. Atatürk'ün 1912 muharebesinde ölen arkadaşı Yüzbaşı Ömer Lütfü'nün eşi olan Madam Corinne ile Mustafa Kemal, Lütfü'nün ölümünden sonra uzun süre mektuplaşmıştı. Mehmet Sadık Öke, Reşat Ersü ismini doğrulamasa da tüm işaretler onu gösterdi. Ancak burada insanın aklına başka sorular da geldi.
Atatürk neden çocuklarıyla hep uzaktan ilgilendi ve gerçekleri açıklamadı? İşte burada devreye Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım girdi.

YÜKSELEMEZ KORKUSU
Mehmet Sadık Öke, Zübeyde Hanım'ın Atatürk üzerinde psikolojik etkisinin çok büyük olduğunu belirtti. Zübeyde Hanım'ın, Fikriye Hanım'ı hiç sevmediğini belirten Öke şunları söyledi: "Zübeyde Hanım, torunu Abdürrahim Tuncak'ı değil. Fikriye Hanım'ı istemedi. Zübeyde Hanım, 'Mustafa, bu kızla evlenirse başı yanar. Asla paşa olamaz' diye düşündü. Diğer oğlunu da bu yüzden istemedi. Zübeyde Hanım'a göre Atatürk'ün paşa olabilmesi için ya zengin ya da saraylı birinin kızıyla evlenmesi gerekirdi.
Zübeyde Hanım, Atatürk üzerinde hep dominant bir etkiye sahipti. Öyle ki, ölmeden 3 gün önce yatağında Atatürk'ün Latife Hanım'la nişanlanmasını sagladı."