Toplu görüşmenin 3. turu sona erdi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, bugünkü toplu görüşmede mutabık kalınan tek konunun ''siyaset ve grev hakkıyla ilgili Anayasa değişikliği yapılması'' olduğunu bildirdi.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 24 Ağustos 2010, 21:57
Toplu görüşmenin 3. turu sona erdi

İÇİNDEKİLER

Akyıldız, toplu görüşmenin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda, referandum paketinde kamu görevlilerine yönelik 3 maddenin gerçek anlamda toplu sözleşme anlamı taşımadığını, uluslararası sözleşmelerde tanımlanan toplu sözleşme niteliğinde olmadığını ifade ettiklerini söyledi.
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir toplu sözleşme tanımının olmadığını dile getirdiklerini anlatan Akyıldız, bu gerekçelerle dileklerinin Anayasa oylamasında ''hayır'' kararı çıkması noktasında olduğunu söylediklerini bildirdi.

Çalışma hayatına ilişkin sorunlarla ilgili olarak kurulan komisyonda, Kamu İşveren Kurulu'nun talepleri reddettiğini ifade eden Akyıldız, ''Bugün yapılan görüşmede mutabık kalınan konu sadece ve sadece siyaset ve grev hakkıyla ilgili Anayasa değişikliği yapılması yönündedir. Ama bu konuyla ilgili siyasetin adım atması gereken başlıklar vardı. Bu başlıkların başında Avrupa Sosyal Şartı'nın 4, 5 ve 6. maddelerine konulan çekincelerin kaldırılması konusunda siyasi iradenin adım atması gerekmektedir. Bu adım atıldıktan sonra Anayasa değişikliği yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Mutabık kalınan tek konu budur'' diye konuştu.

Toplu görüşme takviminin sıkıştırılmasını reddettiklerini vurgulayan Akyıldız, ''Zamanı ne kadar daraltırlarsa daraltsınlar, biz söyleyeceklerimizi söyleyeceğiz. Sonuç itibarıyla yapacağımızı da yapmaya çalışacağız'' dedi.

Kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme hakkı bulunduğunu savunan Akyıldız, bunun önündeki tek engelin siyasi irade olduğunu öne sürdü.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, 26 Ağustosta ilave bir toplantı yapma önerilerini kabul etmemesini eleştiren Akyıldız, ''kamu çalışanlarının sorunlarının gündemden uzak tutulmak istendiğini'' iddia etti.

''EL ALTINDAN AÇIKLAMA YAPILDI''

Maaş artışı konusunda gelecek teklife ilişkin umutlu olmadıklarını dile getiren Akyıldız, ''Çünkü siyasi irade el altından kamuoyuna açıklamalarını yapmıştır. Öyle görünüyor ki siyasi irade yüzde 2,7 artı yüzde 2,7 toplamda yüzde 5,4'luk bir zam ve 60 liralık da bir ek ödeme artışını hedeflemektedir ya da bunun çok az üzerinde bir gelişmeyle bunu kapatmak istemektedir. Onun için zaten gözden uzak tutmaya çalışmakta, mümkün olduğunca kamuoyuna bu konudaki talebin ve ısrarın yansımasını engellemek istemektedir. Biz buna da müsaade etmeyeceğiz'' diye konuştu.

Akyıldız, bir gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan'ın 'işçi, memur farkını kaldıralım, çalışan başlığı altında toplayalım grev hakkını verelim' önerisini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna karşılık, ''Ben Sayın Başbakana sesleniyorum, elini kaldırsın, 'Allah bir ismi hakkı için, kamu çalışanlarının iş güvencesi korunacaktır' desin, biz varız. Bütün derdimiz iş güvencemiz. Sayın Başbakan, kamu çalışanlarının iş güvencesini elinden almak istemektedir. Bunu müsaade etmeyeceğiz'' dedi.

Toplu görüşmenin 3. turunun tamamlanmasının ardından Bakan Yazıcı, toplu görüşme heyetine Başbakanlık Merkez Bina'da iftar yemeği verdi.